Ученици от Хаджидимово се завърнаха от работна среща в Италия

Снимки: СУ "Никола Вапцаров"

Посещението им бе по проект „Да опознаем детството чрез игрите”

Ученици и учители от СУ „Никола Вапцаров” - Хаджидимово, в първата седмица на месец януари бяха на работна среща по международен проект по програма Еразъм+. Групата бе от петима ученици и двама учители - координаторът на проекта Заприна Глушкова и старши учителят Кипра Праматарова.

Дейностите на децата по изпълнението на проекта ще продължат 24 месеца. Името на проекта е „Да опознаем детството чрез игрите” и е фокусиран върху спорта. Партньори на училището са Средно училище от град Itea Karditsas – Гърция, Основно училище от Лозово – Северна Македония, Средно училище от  Vila Nova de Gaia – Португалия и Основно училище от Боза – Италия.

Първата среща по проекта вече е факт и преди два дни хаджидимовските деца се завърнаха от Италия, обогатени от обменните взаимоотношения със свои връстници, натрупали впечатления и придобили нови приятелства. Тази работна визита се проведе от 9-и до 15-и януари в град Боза, Италия, с домакин - Istituto Comprensivo Bosa.

Всички участници се възхитиха на топлото гостоприемство на домакините. Тържествената гала вечер се проведе на 13.01.2020 година с традиционни песни и танци. На нея присъстваха кметът на града, представители на Общината, директорът на училището, учители и ученици. Програмата продължи с презентации и представяне на държавите, игри за „разчупване на леда“, посещение на историческата местност Барумини и музея на играчките в Алес.

Основните дейности по проекта бяха методически семинари, работни ателиета, дискусии и игри от времето на техните баби и дядовци. Мотото на първата работна среща бе "Стари игри и аромат на миналото". Всяко училище представи по една игра от миналото.

Българският екип представи известната ни игра „Народна топка“. Наблюдавайки игрите на партньорите, учениците стигнаха до извода, че и те знаят тези игри, че и при нас в България се играят, но под други имена. Още едно доказателство на това, че всички сме еднакви и имаме еднакво място под слънцето, въпреки цвета на кожата, религията и езика.

Освен с ученици и учители от партньорските училища, българската група се срещна и с кметовете на трите населени места, чиито училища са под управлението на директора  на партньорското училище в Боза. Визитата в Италия даде възможност на децата и техните ръководители от Португалия, Гърция, Северна Македония, Италия и България да участват в семинари и работни ателиета.

В динамичната и изпълнена с различни дейности седмица по време на престоя им в Боза, учениците се забавляваха неимоверно с техните нови приятели. Всички те с нетърпение очакват следващата среща с партньорите, която ще се състои в края на месец февруари в Северна Македония.

„Доволна съм от получените резултати и оценката, която бе дадена за работата на моите ученици от координатора на проекта – г-жа Анна Карамурто (Гърция). Радвам се, че учениците от пет екипа на пет европейски държави се обединиха в едно общо  желание - да живеят в мир и равнопоставеност, тъй като Земята е нашия общ ДОМ", каза координаторът на проекта от българска страна Заприна Глушкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK