ЕП прие на първо четене промени в Пакет мобилност

Снимка: Infomreja.bg

Днес, с мнозинство от приблизително 2/3 Европейският парламент прие на първо четене предложенията по т. нар. Пакет за мобилност I.

Позицията на ЕП относно правилата за командироването на шофьорите беше приета с 317 гласа „за“, срещу 302 гласа „против“ и 14 гласа „въздържал се“.

Позицията относно правилата за периодите за почивки беше приета с 394 гласа „за“, срещу 236 гласа „против“ и 5 гласа „въздържал се“.

Позицията относно изменението на правила за достъп до пазара за превози на товари, която включва правилата за каботаж и борбата с т. нар. фирми „пощенски кутии“, беше приета с 371 гласа „за“, срещу 251 гласа „против“ и 13 гласа „въздържал се“.

Европейският парламент в настоящия си състав за първи път приема толкова противоречиви текстове, съпътствани със съществени процедурни нарушения. В тази връзка, и в случай, че текстовете станат факт изразяваме сериозни опасения за начина на тяхното прилагане, обявиха от Министерството на транспорта.

Преговорният процес не е приключил. България твърдо и последователно отстоява и ще продължи да отстоява своята позиция. Ще използваме всички възможни  правни инструменти, за да защитим интересите на сектора. Позицията на първо четене не е крайната  позиция на Европейския парламент.  Предстои да бъдат взети решения за провеждане на  т. нар. триалози и преговори със Съвета на Европейския съюз, казаха още от министерството.

Заради гласуването всички български евродепутати подписаха декларация, с която категорично се обявиха срещу така гласувания Пакет.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK