83 партии заявили участие за местните избори

снимка: Sofia Photo Agency, архив

83 партии са подали заявления за регистрация в Централната избирателна комисия за участие в предстоящите местни избори, съобщи говорителят на комисията Ралица Негенцова. Тя уточни, че 25 партии със сигурност ще се състезават на местния вот, а за останалите ще има решение до края на деня, въпреки че при някои има върнати документи за отстраняване на пропуски, предаде Дарик радио.

 
Всички парламентарни партии с подадени документи за местния вот вече са с издадени решения, обясни говорителят на ЦИК, като уточни, че за останалите също ще има решения, въпреки пропуските и продължаващата им проверка.

„ЦИК ще постанови решения за регистрация, а след връщането на проверките, ако не са събрани изискуемия брой подписи, ще бъде отменено решението за регистрация. Главна дирекция ГРАО има срок още три дни за извършване на тази проверка. Така е предвидено в закона”, обясни тя.

За коалиционно участие в местните избори партиите трябва да изпълнят следното условие: „Само тези, които са регистрирани като партии в ЦИК, могат да се регистрират и като коалиции, и на местно ниво да решават как ще участват”, обясни Негенцова.

В края на втория ден от срока за подаване на заявления за президентските избори, седем партии и три инициативни комитета са подали документи в ЦИК.
Сред инициативните комитети са тези, които издигат кандидатурите на Меглена Кунева и на Али Юзеиров, един от основателите на етническата партия Мюсюлмандемократичен съюз. Няма парламентарни партии с върнати документи, съобщи още Негенцова.

До 18-ти август трябва да бъдат назначени общинските избирателни комисии, а те ще назначават секционни и подвижни избирателни комисии до 27-ми септември.

Регистрацията за местния вот започна на 25 юли. От избирателната комисия очакваха 181 партии да се регистрират за кметските избори. Толкова са включените в регистъра на партиите, воден в Софийския градски съд. За сравнение на последните местни избори през 2007 г. регистрираните партии и коалиции са били 88, става ясно от справка в сайта на комисията.

От 5 август пък тръгна подаването на документи за участие на изборите за държавен глава. Първи и за двата вота, които ще се проведат в един и същи ден наесен, документи подадоха от ГЕРБ, макар управляващите все още да не са обявили официално кандидатите си за президент и за столичен кмет. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK