83-ма от Якоруда и Белица лишени от социални помощи

Станка Михова - ст. експерт в РД "Социално подпомагане" - Благоевград, на снимката долу: Петър Попадиин - началник на Инспекция по труда - Благоевград, infomreja.bg

83-ма безработни от села в общините Якоруда и Белица са лишени от социални помощи за два месеца, след като инспектори установили, че не полагат задължителния общественополезен труд.

Най-много са санкционираните в община Белица - 53-ма. Само в с. Кузьово са наказани 13 лица и семейства. 9 от тях са лишени от помощи за два месеца, а четирима за две години, тъй като са с повторни нарушения, коментира за ИНФОМРЕЖА директорът на "Социално подпомагане" - Благоевград Румяна Петкова.

Проверка на експерти от социалните служби и трудовата инспекция установила, че нарушителите са основно в селата Орцево, Бел камен, Палатик и Бунцево. Акцията била провокирана след сигнал от млада жена от с. Кузьово, която се оплакала, че местният управник я задължава да копае картофите в градината му.

"Установихме, че това е практика в малките високопланински населени места, където хората се чувстват зависими от кметовете и изпълняват стриктно разпорежданията им", заяви Станка Михова - старши експерт в регионалната дирекция за социално подпомагане.

Така въпреки че социалната помощ се предоставя от държавата, се оказва, че на практика кметовете и наместниците контролират дали безработните в действителност полагат общественополезен труд.

"Вместо да следят за стриктното спазване на закона, селските управници злоупотребяват с правомощията си и с хората и подават невярна информация на социалните служби", допълни Михова.

В община Белица общо 510 жители получават социални помощи, толкова е броят им и в Якорудско.  

 

Станка Михова - ст. експерт в РД "Социално подпомагане" - Благоевград, на снимката долу: Петър Попадиин - началник на Инспекция по труда - Благоевград, infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

добромир16:20 - 24.08.2012
Крайно време е кметовете в малките населени места да престанат да се държат,като феодали и да експлоатират хората.Помощите се раздават от държавата,а не от тях,както кмета на Кузьово претендира пред хората,че от него зависи и ги експлоатира като бели роби на гърба на държавата.ХОРА НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ НА ТОЗИ ДЕРЕБЕЙ.
анти00:01 - 24.08.2012
Точно в това е проблема, че кметовете само контролират работата на безработните и си правят каквото щат, но не подлежат на санкции
TEMIDA23:44 - 23.08.2012
Какви са санкциите срещу кметовете феодали? Защо заблуждават хората, че от тях зависят социалните помощи? Задейства ли се прокуратурата против кметовете в общините Белица и Якоруда, които караха хората да им копаят личните им картофени ниви?? Та това си е жива робска експлоатация. Моля, журналистите да поставят тези въпроси на когото трябва!
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK