820 кг пластмасови капачки събраха за един ден в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Само за ден благоевградчани успяха да съберат голямо количество пластмасови капачки.

След като през месец март бяха предадени 740 кг, събирани в пунктовете из града, тази неделя по време на масовото събитие за събиране на капачки бяха събрани още 820 килограма.

В еднодневното събитие се включиха местни бизнес предприятия, държавни и общински структури, обединени съседи и граждани, събирали капачки със семействата си. Всички училища и детски градини, включили се задружно в кампанията, получиха грамоти.

От септември до днес в Благоевград са събрани и предадени 1.6 тона пластмасови капачки за инициативата „Капачки за бъдеще“.

Община Благоевград основа първия пункт към инициативата през ноември 2017 година. Днес има още три пункта, един от които е ДТ „Никола Вапцаров“, и голямо метално сърце, което гражданите на Благоевград пълнят с капачки.

Според статистиката всяко 10 бебе се ражда недоносено. Освен тях, нужда от престой в кувьоз имат и бебетата родени с временни дихателни затруднения, родени при затруднени условия и с нужда за постепенна адаптация към околната среда. Старите и неизправни кувьози могат да доведат до сериозни увреждания на зрението и не само.

От началото на кампанията има събрани над 100 тона пластмаса на национално ниво. С приходите от предаването на капачките за рециклиране са закупени вече 8 кувьоза, а целта до края на годината е да бъдат подменени амортизираните кувьози във всички 20 общински болници, в които има останали такива.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK