80-годишният Никола Стамболийски представи своята книга пред кюстендилската общественост

Снимка: Infomreja.bg

В синята зала на НЧ „Братство-1869” в Кюстендил бе представена книгата „Моят път” с автор колоритният общественик, музикант и агроном, Никола Стамболийски. Интересът на много негови съграждани, близки и съседи беше провокиран от неговата литературна изява.

С помощта на председателя на читалище „Братство”, Иван Андонов, тази книга видя бял свят. Представянето започна с прочувствено изпълнение на автора със солово изпълнение на песента „Моя горо”, изпълнена на хармоника.

Залата, притихнала, се наслаждаваше на майсторското изпълнение и на завладяващата мелодия, която изпълни Стамболийски. Със своята хармоника Никола не се разделя през целия си живот независимо къде се е намира - в България, Ангола, Мароко или в Алжир.

Житейският му път е интересен и изпълнен с превратности, което го подтиква да разкаже на хората своите преживявания в страната и чужбина, още от детството до зрелия си период.

Съвсем искрено и откровено, Стамболийски разказва за своя живот и когато четете книгата, ще се насладите на истинските неща от миналото на типичния северняшки дух и южняшки привкус, които не се разделят с чесъна, лютите чушки, мамините гевречета, поръсени с пудра захар, както и със спомена за дълбокия северняшки сняг в Дойренци, както и с любимата хармоника, или падането му във варница, което направо не е за забравяне.

В Алжир под негово ръководство се извършват насаждения на 20 000 дка бадеми и маслини, а в Мароко той се реализира и като учител,тъй като има и положени изпити по педагогика. Владее три чужди езика - английски, френски и португалски.

Изказвания направиха председателят на читалището Иван Андонов, военният психолог Крум Асенов, бившата служителка от Окръжен съвет-Кюстендил, Катя Шейкова, икономистът Галина Шейкова и др.

Никола Стамболийски посвещава своята книга на своето семейство и на съпругата си Роза Стамболийска, с която са заедно 55 години. Той сподели и за своите близки и внуци, които са в Америка и Китай, но успешно реализирани.

Неговият личен празник съвпадна с щастливото събитие, че точно днес се е родило и неговото правнуче, което го направи още по-щастлив.

Никола Стамболийски оставя и диря със своята музикална композиция „Влак”, с издаден самостоятелен албум от 20 песни, изпълнени на любимия му инструмент хармоника, откъдето лъхат искрени нотки на забравената романтика, които обаче въздействат истински върху сетивата.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK