Трети национален поход по стъпките на д-р Златев

Снимка: Infomreja.bg

Тази година около 40 човека от София, Враца, Кюстендил задружно последваха неговите стъпки

Трета година поред ветеринарният д-р Здравко Златев събира приятели и колеги и изминават заедно по неговите стъпки пеша, като преминават през местата, където той е отсядал, учил, живял и работил през своя живот.

Тази година около 40 човека от София, Враца, Кюстендил и от други населени места, все хора с различни професии, последваха неговите стъпки задружно, приятелски и като тренинг за физическа издръжливост.

Най-малкият участник в похода беше осеммесечно момченце, което не се разплака нито веднъж, а напротив - изразяваше емоцията си с непрекъснати усмивки и гукане. А най-възрастният, взел участие в това мероприятие, беше на 73 г.

Облечени с еднакви зелени тениски, участниците в похода правеха впечатление на хората, където преминаваха, и те с любопитство питаха: ”Кой от вас е д-р Златев? Покажете ни го!” И искаха кратко разяснение на историята, по която се извършва походът, а тя беше любов към родния край, възпитаване на по-младите участници в родолюбие и патриотизъм и никога да не забравят откъде тръгват и какво са постигнали в живота си.

Този поход се превърна в своеобразно екскурзионно летуване, което приключи във вила в Рибарица с много веселие – буйни хора и ритми, скара и бира и вицове.

Като пещерняк през студентските си години д-р Златев не пропусна да заведе колегите и приятелите си в едни от най-известните български пещери със световна известност, като „Съева дупка”, и пещерата „Проходна", откъдето ви гледат божите очи. Тези природни забележителности, когато през тях премина групата на д-р Златев, се оказа, че точно в този ден са посетени от неизброими хора и коли почти от цялата страна.

Имаше коли с регистрация Кюстендил, Благоевград, Хасково, Разград, Кърджали, Плевен, София и др.

Нека накратко да разкажем за природната забележителност пещерата Съева дупка, която е уникална с красотите  и формите си, сътворени от природата. Тя била съвсем случайно открита от двамата братя Съю и Сею през 1963 г., които пасяли наблизо козите си, и по време на дъжд се криели в нея и палели огън.

Когато човек влиза в такава красива природна даденост, той остава възхитен от формите на различни сталактити, сталагмити и сталактони. Тук може да видите фигурите на Дева Мария, на Чарли Чаплин, на Крали Марко, на маймуна, на Баба Яга, на камила, на  хипопотам, на лъв, лампата на Аладин, на разпятието на Исус Христос, на римски войни или на вълк, изправил гордо глава, вероятно подушил агнешко.

Всичко това изваяно от неръкотворната природна сила. В тази перла на пещерите са изнасяни рецитали на наши известни певци, като Лили Иванова и Емил Димитров, и до ден-днешен в нея се извършват бракосъчетания, кръщавки на деца, снимат се филми.

Подобна възхита групата на д-р Златев изпита и в пещерата "Проходна", където от огромната височина на пещерата се спускаха с въже смели момичета и момчета. Някои ходеха по тънко въже над главите на  хората, които снимаха и се възхищаваха на „Очите на Господа”, както са наречени тези огромни скални отвори в нея.

Много вълнуващо се оказа и посещението на „Кървавото кладенче" на Георги Бенковски, където е било неговото лобно място и където дядо Въльо го е предал на турците. И тук си задаваме въпроса: докога ще ни предават нашите и близките?

Малките участници в похода, като Зорница Геогиева, слушаха с интерес разказа за мостчето, по което е минал за последен път Бенковски, и не пропуснаха да си измият челото в кладенчето, както повелява традицията за здраве и късмет.

Някои, които пропуснаха да си измият лицето с тази студена планинска вода от кладенчето - десетгодишната Зорница с намокрени ръце им докосна челата, което говори, че тя е разбрала всичко не само като история, но и като наложено поверие, което трябва да се спазва.

След броени дни Копривщица ще празнува рождението на Бенковски, но много впечатляващо е, че българинът тачи своите герои, не ги забравя, поднася им венци и цветя и посещава подобни героични места, които историята ни е оставила като поука в бъдеще да не допускаме подобни неща да се случват. Там, на това място, беше пълно с родолюбиви българи.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK