8 месеца условно за Ахмед от Долен, причинил смъртта на 36-годишния си братовчед Исмаил Кафеджиев

Загиналият Исмаил Кафеджиев /в средата/, снимка: infomreja.bg, архив

Условна присъда от 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и отнемане на шофьорската книжка за 1 година, е присъдата, която получи от Благоевградския съд преди дни Ахмед А.И. от сатовчанското село Долен.

На 3-и юли 2013 г. около 6 часа сутринта в местността „Вършилата“, в землището на Долен, Ахмед, управлявайки собствения си товарен автомобил „Прага“, прегази и причини смъртта на 36-годишния Исмаил Кафеджиев, който се оказа негов втори братовчед.

В мотивите си по постановената присъда като смекчаващи вината обстоятелства, съдът е взел предвид чистото съдебно минало на подсъдимия, изразеното от него отношение и искрено съжаление за случилото се нещастие пред съда и близките на нелепо загиналия Исмаил Кафеджиев.

До смекчаване вината на Ахмед А.И. довела и позицията на родителите на Кафеджиев, които се противопоставили на съдебното наказание и поискали магистратите да прератят делото срещу Ахмед.

Като единствено утежняващо вината обстоятелство, съдът отчел високата степен на обществена опасност на деянието с оглед честите пътни инциденти с тежки последствия поради нарушения на правилата за движение по пътищата.

Така съдът е решил да присъди най-лекото предвидено в закона наказание, а именно 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

В едно с присъдата Окръжен съд - Благоевград осъди Ахмед да плати и направените по делото разноски в размер на 320 лв.

Според заключението на изготвената автотехническа експертиза, причината за нелепия инцидент, завършил със смърт, основно е незадоволителното техническо състояние на товарния автомобил на обвиняемия.

Експертите са доказали, че спирачна уредба е била с нарушена херметизация, поради което не е била достатъчно ефективна.

Вещото лице е установило още, че шестте гуми на камиона са били износени и не отговарят на нормите за безопасна експлоатация. Според експерта, причините за произшествието са загуба на контрол върху управлението на автомобила Броените по горе нередности ,причината за произшествието са загуба на контрол върху управлението на автомобила, а самото превозно средство като цяло е било технически изправно.

За груба грешка на водача се отчита допускането движение на заден ход при неработещ двигател по 14-15-градусов наклон на затревен мокър терен.

Извършената химическа експертиза в досъдебното производство е установила, че в кръвта на шофьора няма наличие на етилов алкохол.

Според събраните по делото свидетелски показания, на 2 юли 2013 г. двамата братовчеди Ахмед и Исмаил от село Долен се разбрали на следващия ден да отидат на ливадата на Кафеджиев в местността „Вършилата”, за да натоварят изсъхналото сено в товарния автомобил на Ахмед.

На следващата сутрин около 5:20 часа на ливадата се събрали Исмаил и родителите му, като малко по-късно пристигнал и Ахмед. Всички заедно започнали да товарят сеното в каросерията на камиона, където се намирали Кафеджиев и негов близък, който му помагал да реди сеното.

След като двамата натоварили по-голямата част, от групата помолили Ахмед да премести автомобила с няколко метра назад, за да е се събере и останалото сено.

Ливадата била стръмна, а камионът бил спрян с предницата нагоре. Ахмед се качил в кабината, а двамата мъже останали в каросерията. Без да запали двигателя, Ахмед натиснал само педала на съединителя, освободил ръчната спирачка и машината тръгнала надолу.

Ахмед се опитал чрез спирачките да спре камиона, но не успял. Тогава започнал да вика на двамата мъже в каросерията да скачат, като през това време навил волана наляво, за да не падне автомобила в пропастта под ливадата.

Мъжете скочили, но 36-годишният Исмаил Кафеджиев паднал на дясната си страна, след което предната дясна гума прегазила главата му.  Смъртта му настъпила мигновено вследствие на открита черепно-мозъчна травма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK