8 месеца ефективна присъда за сириеца, превел през границата край Гоце Делчев голяма група бежанци

Снимка: Infomreja.bg

Съдът одобри споразумение, сключено между Районна прокуратура – Гоце Делчев и защитата на подсъдимия сирийски гражданин Х.М., който се призна за виновен в това, че на 15 юни 2016 г. в района на Гоце Делчев, за да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал 21 сирийски граждани да пребивават в страната в нарушение на закона.

Както ИНФОМРЕЖА писа, за целта подсъдимият Х.М. използвал товарен автомобил марка „Мерцедес“ с белгийска регистрация, с който превозвал групата от българо-гръцката граница до вътрешността на страната по начин, опасен за живота им. Сред сирийците имаше и седем деца, ненавършили 16-годишна възраст.

Сирийският трафикант е подведен под съдебна отговорност по чл. 281, ал. 2 от НК, според който е осъден да изтърпи 8 месечна ефективна присъда при първоначален строг режим. Той ще трябва да заплати и разноските по делото в размер на 465 лева солидарно със съучастника му в престъплението, който е български гражданин от хаджидимовското село Абланица.

По време на процеса съдът приведе в изпълнение и отложено наказание от шест месеца „Лишаване от свобода“, наложено на осъдения по-рано от магистратите в Петрич.

На 15 юни миналата година към 9 часа сутринта, на пътя Разлог – Якоруда – Юндола, при разклона на село Елешница, служители на реда от Банско и патрул на Гранична полиция задържали група от 23 лица, предвижвали се през полето. Чужденците успели да преминат зелена граница и да влязат във вътрешността на страната.

На следващия ден Районна прокуратура – Гоце Делчев внесе за одобрение в съда сключените споразумения със защитниците на четиринадесет пълнолетни чужди граждани за извършени от тях престъпления по чл. 279, ал. 1 от Наказателния кодекс - преминаване през границата на Република България без разрешение на надлежните органи на властта.

Съдът одобри всички споразумения и наложи на обвиняемите наказание „Лишаване от свобода“ за срок от три месеца с изпитателен срок от три години и по 100 лева глоба за всеки.

Именно тогава срещу осъдения преди дни сириец Х.М., който бе единият от задържаните чужди граждани, бе образувано дело за незаконно превеждане на лица през границата на страната.

Установено бе от гоцеделчевските магистрати още, че той е действал с още двама българи, които са се придвижвали с пилотен автомобил и са били задържани на главен път Е-79 край Благоевград. За тях се знае, че са двама братя от село Абланица със завидна вещина в трафика на хора.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK