8 години затвор за рецидивист, подпалил лизингов автомобил

Снимка: Infomreja.bg

Подсъдимият е с 16 влезли в сила присъди за извършени престъпления от общ характер

Осем години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване е наказанието, наложено на подсъдимия Ц.В., предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана за извършен от него палеж - престъпление по чл. 330, ал. 3, вр. ал. 2 от НК.

Петдесет и седем годишният подсъдим е осъждан с 16 влезли в сила присъди за извършени престъпления от общ характер. Въпреки това той продължил с престъпната си дейност.

В началото на м. октомври 2019 г. Ц.В. решил да запали автомобил м. „Волво“ ХЦ-60 на К.Б., закупен на лизинг. В изпълнение на намеренията си, той се снабдил със запалителна течност и огледал района в гр. Монтана, където живеел собственикът на колата.

През нощта на 06.10.2019 г. подсъдимият отишъл до гаража, в който било паркирано МПС, и излял през прозореца запалителната течност. Възпламеняването на гориво–кислородната смес довело до обемен взрив. Пожарът обхванал двете клетки и се разпространил по фасадата на жилищната кооперация. Разрушена била стената към съседния гараж.

Силният шум събудил живущите в блока, които се обадили на телефон 112. На място пристигнал патрул на МВР и екип пожарникари, които потушили огъня.

Вследствие на огъня били нанесени материални щети и на апартаментите в блока. Съществувала е реална опасност пожарът да се разпростре на още по – голяма площ и съседни обекти, както и да обхване газовата инсталация на кооперацията. Били застрашени животът и здравето на живеещите в блока.

Според изготвените експертизи, причинените от пожара имуществени вреди са на обща стойност 71 769, 58 лева.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестира в законоустановения срок пред въззивната инстанция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK