ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микро, малките и средните предприятия в България

Снимка: Infomreja.bg, архив

Безвъзмездните средства ще възлизат или на 10 %, или на 20 % от оборота

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 79 млн. евро (приблизително 156 млн. лв.) в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия, засегнати от пандемията от коронавирус.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, приета от ЕС, и ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Помощта ще бъде достъпна за предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори и отговарящи на определени изисквания, определени от България, чиито дейности са били преустановени или ограничени от правителствени ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Размерът на безвъзмездните средства, които всеки бенефициер може да получи, ще бъде изчислен чрез сравняване на неговия оборот (без ДДС) през засегнатия период със същия период на предходната година (или оборота за октомври 2020 г. за бенефициери, открити след 1 януари 2020 г.). Безвъзмездните средства ще възлизат или на 10 %, или на 20 % от оборота, в зависимост от сектора на дейност на бенефициера, до максимум 150 000 лева (приблизително 76,694 евро).

Подкрепата ще помогне на фирмите да покрият част от своите оперативни разходи и да подкрепят дейностите, необходими за преодоляване на недостига на средства или липсата на ликвидност в резултат на пандемията. Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта няма да надвишава 800 000 евро на дружество и може да се предоставя до 30 юни 2021 г.

Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във Временната рамка.

Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ. Неповерителната версия на решението ще бъде представена под № SA.60454 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността на данните, бъдат решени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK