780 ракети са изстреляни през вчерашния ден над Южна България

Снимка: бТВ
780 ракети са изстреляни от Агенцията за борба с градушките (ИАБГ) през вчерашния ден над Южна България. Обработени са 59 градоопасни облака, които са  минали над защитаваната територия.
 
Комисии към Областна дирекция ,,Земеделие” ще оценяват пораженията от падналата вчера градушка в района на селата Змейово, Кирилово, Ракитница и Хрищени, които са на територията на област Стара Загора. Към момента не е възможно да се направи обследване, тъй като площите са все още под вода и това не позволява да се установят щетите. Веднага щом водата се оттече, щетите ще бъдат описани. 
 
Село Змейово, което е най-засегнато от градушката, не се намира в защитавана от ИАБГ територия. То е разположено между защитаваните територии на регионална дирекция с. Петрово и с. Тъжа. От ракетни площадки на двете дирекции са изстрелвани ракети на предел към облака, минал над населеното място. Поради  забранена зона за стрелба, заради военни обекти,  не е възможно построяването на междинна ракетна площадка край селото. Останалите три села Кирилово, Ракитница и Хрищени попадат в защитаваната територия от ИАБГ и в следствие на изстреляните ракети са минимизирани щетите. 

Припомняме, че държавата прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разходите при 100% напълно пропаднали площи. За нея могат да кандидатстват само регистрирани земеделски. Заявления ще се приемат в Общинска служба „Земеделие“ – Стара Загора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK