Откриха юбилейна изложба на Мария и Асен Евтимови в Кюстендил

Снимки: Личен архив

Юбилейна изложба на артистичното семейство Мария и Асен Евтимови бе открита в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. На събитието присъстваха десетки ценители на изкуството, близки и приятели на Мария и Асен Евтимови.

Специално за откриването на изложбата бях изпратени поздравителни адреси от областния управител на Кюстендил – Виктор Янев и от ръководството на Техническия университет в София.

Мария Тупарова-Евтимова се представи с живопис, а Асен Евтимов – с концептуално изкуство.

Мария Тупарова-Евтимова е родена през 1952 г. в София. Учи в СПТУ по художествени занаяти в град Котел с квалификация специалист по консервация на паметниците на културата и работи 5 години в НИПК като реставратор. Завършва Великотърновски университет  „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“, след което работи като преподавател в Педагогически колеж – Дупница, ЮЗУ – Благоевград, ТУ – София и ЛТУ – София. От 2007 г. е доцент по живопис, от 2014 г. е доктор по ергономия и дизайн, а от 2016 г. и професор. Работи в областта на живописта.

Асен Евтимов е роден през 1952 г. в с. Раково, Кюстендилско. Ученик е на кюстендилския художник Венко Петров в периода 1965 – 1967 г., след което учи в Художествена гимназия – София. През 1979 г. завършва Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Стенопис“ във факултет „Изобразително изкуство“. Работи в областта на запазения знак и концептуалното изкуство.

Участва в национални, регионални и общи изложби, в пленери, симпозиуми и др. творчески изяви. Дългогодишен преподавател е в Педагогически колеж – Дупница, а от 1994 до 2000 г. е заместник-директор на колежа. От 2001 г. работи като старши експерт по изкуства в РУО – Кюстендил. Носител е на Награда за скулптура „Струма“ за 1997 г. Член на Съюза на българските художници. Председател е на представителството на СБХ – Кюстендил в периода от 2002 до 2016 г. Член е и на „Група Цвят – България“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK