75 % от износа на българска стока е към Чехия

Снимка: Infomreja.bg

Повече от 50 български фирми осъществяват износ за Чешката Република, което представлява 75% от експорта ни. Това заяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средите предприятия при откриването на българо–чешки бизнес форум в София.

Българският бизнес изнася основно мебели, храни, лекарства, изделия за електротехниката, радиатори за отопление, части и принадлежности за автомобили, парфюмерия и козметика, информира изпълнителния директор на Агенцията.  По думите й през последните години се забелязва сериозен ръст в износа на мебели, който за миналата година надхвърля 33 млн. евро. „Страната ни разполага с многобройни малки и средни предприятия в дървообработващата и мебелна промишленост, които произвеждат качествени и бутикови изделия“, заяви Захариева. Тя посочи още, че ние сме сред най-големите и водещи производители в световен мащаб на есенция, на основата на популярното българско розово масло, както и на продукти от лавандула.

Родният бизнес търси партньори за износ на чешкия пазар на хранителни стоки, вина, биопродукти, изделия на химическата промишленост, електроника, електротехника, строителни материали, дрехи, обувки и др. По данни на ИАНМСП чешкия бизнес се интересува от рециклирането на строителни отпадъци, управлението и пречистването на водите, благоустройството на градовете, съвременният електротранспорт, балнеолечението и експлоатацията на минерални извори у нас, производството на канцеларски материали и офис-консумативи и др. У нас се внасят от Чехия вълнени изделия, машини, оптични четци, пластмасови изделия, медицински, хирургически и зъболекарски инструменти и апарати. Над 140 чешки компании работят с България и реализират своята продукция на нашия пазар, обяви още на форума Мариета Захариева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK