Мерките в Австрия: Неваксинираните трябва да носят FFP2-маска

Снимка: Infomreja.bg

Aнтигенните тестове не се приемат като доказателство за нисък епидемиологичен риск

Задължително е носенето на FFP2-маска в магазините за хранителни стоки и аптеките, както и в публичния транспорт. От това изискване са освободени децата до 6-годишна възраст. Деца на възраст от 6 до 14 години, както и бременните, могат да носят обикновени маски.

При посещения в търговски центрове клиентите, които не са ваксинирани, трябва да носят задължително маска тип FFP2 (за ваксинираните маската е препоръчителна). Същото е и изискването за посещения на музеи, художествени зали, културни изложбени зали, библиотеки, читални, социални услуги за грижи за възрастни и лица с увреждания.

Срещи с повече от 25 участници са разрешени само при условие, че организаторът допуска да влизат само лица, предоставили документ за ваксиниране, преболедуване или негативен резултат от тест (т.н. 3G-правило)!

Достъпът до нощните заведения се разрешава само на ваксинирани, преболедували или представили негативен резултат от PCR-тест.

За посещения в културни институции като театри, кина, концертни зали също се изисква сертификат за ваксиниране, преболедуване или за негативен резултат от тест.

Във Виена са въведени по-строги мерки:

Определени групи служители като педагозите, заетите в гастрономията или професиите, предоставящи услуги, близки до тялото (фризьорски услуги, масажисти, татуисти), трябва да се тестват регулярно. Те трябва да отговарят и на правилото „3G“.

Aнтигенните тестове не се приемат като доказателство за нисък епидемиологичен риск, т.е. не могат да послужат за достъп до определени услуги (пр. фризьорски услуги). Валидни са само PCR-тестовете, до 48 часа след провеждането им.

В нощните заведения, както и при събиране на повече от 500 лица, достъпът е разрешен само при спазване на правилото „2G“, т.е. допускат се само ваксинирани или преболедували.

Правилото „2G” важи и за заетите лица в болници и домове за възрастни или нуждаещи се от чужда помощ лица, като служителите трябва да представят и резултат от PCR-тест веднъж седмично.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK