72-годишна филоложка от Ловеч дарява 100 книги за Скребатно

Снимка: Infomreja.bg

Невероятни хора с невероятни истории даряват книги за Скребатно.

Вълна залива цялата страна, можем да кажем смело, и обединява хората около едно селско читалище, което стана известно с огъня и възраждането от пепелта.

Елена Китекова от Ловеч е пряко свързана с Пиринския край. Тя е родена в Девин, но нейният дядо е бил четник в четата на Яворов по време на освобождението на село Банско.

Елена е родена през далечната 1947 година и нейният живот е вървял по пътя на словото.

Завършила е руска филология в Софийския университет, а втората ѝ специалност е „Българска филология“. Била е учител в Родопите, а 13 години преди пенсия е инспектор по руски език в Ловеч. Лингвистичните умения я правят и преводач в продължение на две години към Община Ловеч.

Днес Елена е съхранила множество книжнина, за която казва, че е гладувала.

„Останах сама, няма на кого да предам книгите, а професионалното ми его е засегнато, ако те бъдат изхвърлени след мен. Изгладувала съм ги.“

Въпреки стажа си Елена остава с 248 лв. пенсия. Това я довело до мисълта да започне да продава книгите, но както сама се определя „Не ставам за търговец“.

Днес, след като е разбрала за кампанията „Нов живот за стара книга в Скребатно“, тя се свърза с екипа на ИНФОМРЕЖА в желанието си да дари около 100 книги, които ще допълним към събраното в Община Банско.

Може би, това ще бъде най-големият подарък за Елена, която на 14.02. има рожден ден. За нея книгите са били ценност, радвали ума и окото ѝ.

В библиотеката ѝ се намира и 200-томно издание на руски език, в което е поместена световна художествена литература, сред която и превод на „Под игото“. Изданието е уникално с това, че е старо и изключително рядко.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK