700 престъпления разкри ОД МВР в Кюстендил от началото на годината

снимка: infomreja.bg


По-висока разкриваемост на престъпленията отчита Областната дирекция на МВР в Кюстендил, ден преди професионалния празник на полицията. 700 са разкритите криминални престъпления за десетте месеца на годината в областта, като разкриваемостта е по-висока с 2 % спрямо същия период на миналата година, заяви директорът на ОДМВР комисар Георги Джоглев. Регистрирани са общо 1754 престъпления. Общият процент на разкриване на регистрираните престъпления е 35%.

"По случай 8-ми ноември, празника на полицията, изказвам благодарността си за приноса, усилията и решителността на всички колеги за ограничаване и неутрализиране на криминалните прояви в Кюстендилска област",  поздрави своите подчинени комисар Джоглев.

Той оцени като изключително професионални бързите оперативно-издирвателни мероприятия по разкриването на три грабежа на златни накити, както и задържането на рецидивист, обявен за общодържавно издирване поради влязла в сила присъда "лишаване от свобода". Той бе автор и на грабеж на 1750 лв. и мобилен телефон. За всички случаи са образувани досъдебни производства в РУП - Кюстендил.

"Като значим успех оценявам и работата по задържаните луксозни автомобили, предмет на посегателство и обявени за издирване, както в страната, така и от страни членки на ЕС. 120 са задържаните коли на територията на Кюстендилска област", каза още полицейският шеф.

Той отчете, че голям брой културно-исторически ценности са иззети от служители на ОДМВР - Кюстендил и РУП Бобов дол в началото на годината при мащабна операция, осъществена на територията на три областни дирекции.При проведени процесуално-следствени действия, претърсване и изземване в жилища, обитавани от тримата жители на Бобов дол,  бяха открити множество археологически обекти - монети, части от антични предмети, накити, керамични съдове, и металотърсач. Срещу тях  е започнато дознание по чл.278, ал. 6  от НК за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по законовия ред.

Комисар Джоглев изтъкна добрата работа по време на опазването на селскостопанската продукция. Освен в сезона на черешите, полицията е опазвала и продукцията по поречието на река Струма – землищата на селата Жабокрът, Коняво, Гирчевци. В районите на селата са преустановени кражбите на орехи, картофи и зеле. „За трета поредна година посегателствата бяха ограничени до минимум и хората оцениха тези наши усилия”, каза Джоглев. Той припомни и широкоразпространената операция „Наглецът”, при която бе задържано лице от Кюстендил с 3 кг хероин.

“Трима телефонни измамници от гр. Ветово бяха задържани. Двама от тях бяха въвели в заблуждение възрастна жена от с. Фролош и "удариха" печалба от 8 000 лв., а от възрастна жена от Рила бяха успели да получат 4000 лв. В хода на работата бе предотвратена измама за 2 600 лв., жертвата е спряна минути, преди да предаде парите. След задържането на триото е взета постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” на двама от тях, а на най-младия от групата е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция от 500 лв."

От началото на годината в Кюстендилска област са иззети почти 26 000 кутии цигари, 430 литра алкохол и 7 кг тютюн без бандерол на българската държава. Дължимият акциз за тези стоки надхвърля 200 000”, каза още комисар Джоглев.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK