Ученици от НПГ "Димитър Талев“ в Гоце Делчев посетиха Института по роботика в БАН

Снимки: НПГ

Вчера учениците от клуб „Роботика“ заедно с преподавателите в направление „Техника“ от Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев посетиха Института по роботика към Българска академия на науките в София.

Пред учениците и техните преподаватели от неврокопската професионална гимназия бяха изнесени различни лекции и демонстрации, като те участваха и в дискусии по теми от роботиката и приложението и в живота на хората.

За основата на роботиката и развитието й през годините лекцията бе изнесена от първия професор по роботика в България – проф. Веселин Павлов от ИСИР-БАН. (Инстутут по Системно инженерство и роботика)

Проф. д-р Анна Лекова пък запозна гостите с киберфизичните системи в областта на роботиката, с 2D и 3D сензорни системи и устройства за целите на роботиката, мехатрониката и безконтактната технология.

Лекция и демонстрация бе представена и от доц. д-р Иван Чавдаров на тема "Изграждане на роботизирана хуманоидна ръка, роботизирана система BIG FOOT и използването на 3D принтери за направата на детайли и модули на роботизирани системи".

Доц. Александър Кръстев пък запозна учениците от клуб „Роботика“ със средите за програмиране и управление на хуманоидния робот НАО, а магистър инж. Панчо Дачкинов презентира съвремените тенденции в създаването на хуманоидни и нехуманоидни роботи.

На проведената среща учениците и учителите бяха запознати с проекта „Робо-академия“ към БАН. Проектът е за „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“ към Институт по Роботика-БАН.

Идеята и основната цел на проекта е да се съчетаят иновативни технологии и подходи с опита на професионални учени и креативността на талантливите ученици. Прилагат се съвременни технологии като 3D принтиране, хуманоидни и нехуманоидни роботи за обучение на учениците.

От интересната и много полезна за учениците и учителите среща в БАН всички останаха силно впечатлени от нарастващото значение на роботиката, 3D принтирането и развитието на съвременните технологии в ежедневието на хората.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK