Освободиха и предадоха на родителите им непълнолетните, задържани при протестите в Москва

Снимка: nova.bg

Според екипа на Навални, в протестите в Москва са се включили 40 000 души

Всички непълнолетни, които бяха задържани вчера при неразрешените протести в центъра на Москва, са освободени и предадени на родителите им, съобщи пълномощничката по правата на детето за Москва Олга Ярославска, цитирана от ТАСС.

Анна Кузнецова, пълномощник по правата на детето към руския президент, каза по-рано, че в Москва са били задържани около 70 непълнолетни.

Ярославска отбеляза, че от полицейските управления са освободени всички задържани деца и нито едно от тях не се е нуждаело от медицинска помощ.

Правозащитник каза, че по предварителни данни повечето арестувани участници в протестите са били освободени от полицията. Той уточни, че не разполага с данни колко души остават в ареста.
Според руските власти във вчерашните неразрешени акции са участвали около 4000 души. Обществената комисия за наблюдение съобщи вчера, че са били арестувани около 600 души.

При сблъсъци с полицията и специалните сили ОМОН при акциите в Москва са пострадали повече от 10 души, е казал за ТАСС източник от правоохранителните органи. Жена, пострадала при протестите в Санкт Петербург, е в реанимация, съобщиха от Института за спешна медицинска помощ "Джанелидзе" в града. Състоянието й е тежко. 

Местна медия публикува видеокадри, на които се вижда как служител на правоохранителните органи бие и рита жена, което според изданието е станало по време на вчерашните протестни акции. Главното управление на МВР за Санкт Петербург започна проверка след публикуването на видеото, отбелязва ТАСС.

По данни на ДПА, която се позовава на активисткия портал "ОВД-Инфо", при протестите с искане да бъде освободен от затвора дисидентът Алексей Навални, в Русия са били задържани над 3400 демонстранти, най-малко 1360 от тях - в Москва. Във втория по големина град в страната са били извършени 523 ареста.

ДПА посочва, че според руския пълномощник по правата на децата сред задържаните е имало около 300 непълнолетни. Агенцията отбелязва, че протести е имало в около 100 града в страната, от Хабаровск в Далечния изток до Калининград на Балтийско море, и в тях са участвали десетки хиляди хора, което прави тези демонстрации най-големите при управлението на президента Владимир Путин.

Според екипа на Навални, в протестите в Москва са се включили 40 000 души.

Съюзът на журналистите в Русия (СЖР) е готов да окаже юридическа помощ на задържаните при вчерашните протести 40 журналисти, сред които има и пострадали, каза за ТАСС ръководителят на съюза Владимир Соловьов.

СЖР продължава да следи ситуацията, постоянно поддържа връзка с регионалните си подразделения и е готов да окаже на колегите си правна помощ, каза той. Соловьов подчерта, че почти всички журналисти, присъствали на протеста, са притежавали редакционни удостоверения, а повечето са носели и обозначение "печат", свидетелстващо, че са представители на медиите

Адвокатът на сътрудничката на Фонда за борба с корупцията Любов Собол каза, че московски съд й е наложил глоба от 20 000 рубли за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на митинги. Собол беше арестувана на протестите в Москва.

Мария Альохина и Люся Щейн от руската пънк група "Пуси райът", които също участвали в протестите в подкрепа на Навални, блъснали полицай с колата си по време на задържането им. Активистките се намират в полицейско управление. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK