7 деца и две учителки в болница след международно състезание в Банско

Хотел "Орфей" в Банско, снимка: infomreja.bg

Седем деца и две учителки са настанени в болницата в Разлог със симптоми на хранително натравяне след международен форум в Банско.

Снощи те потърсили лекарска помощ, след като получили повръщания, разстройство, висока температура и общо неразположение.

"Приехме ги към 23 часа в инфекциозно отделение. Съмненията ни са за вирусна инфекция, но не изключаме и хранителна интоксикация", коментира пред ИНФОМРЕЖА управителят на МБАЛ - Разлог д-р Божидар Велев.

Той допълни, че децата и учителките са в стабилно състояние. В момента им се правят вливания с водно-солеви и глюкозни разтвори.

За случая е сезирана Областната дирекция по безопасност на храните. Още снощи експерти са отишли на място и са взели натривки от персонала, храната и суровината в хотел "Орфей" в Банско, където се е провеждало международно състезание по математика.

Регионалната здравна инспекция пък предприе проверка за спазване на санитарно-хигиенните изисквания в кухненското помещение.

Пострадалите деца са на възраст от 9 до 16 години. Те са от Благоевград, Самоков и София. Сред тях има и две французойчета - на 12 и 13 години. Едната от преподавателките, настанена в болницата в Разлог, е румънка.

Резултатите от пробите ще станат готови след 72 часа, уточниха от ОБДХ - Благоевград. Тогава ще стане ясно дали децата и двете жени са жертва на хранително натравяне или на летен вирус. 

В събота през деня участниците в състезанието яли пиле с ориз, за вечеря имало кюфтета и кебапчета. Още в следобедните часове обаче част от тях усетили стомашно неразположение.

Преди два месеца - навръх празника на детето, в разложката болница бяха приети 12 третокласници от столицата, които бяха на зелено училище в Банско.

Резултатите от лабораторните изследвания обаче установиха, че причината за стомашно-чревното неразположение на тийнейджърите е вторично замърсяване на храната в хотел "Божур" в курортния град. Заразоносител се оказа работник в кухнята.

В средата на юни в МБАЛ - Разлог отново със сходни симптоми постъпиха малки пациенти от хотел в Банско. По-късно пък стана ясно, че децата са хванали стомашен вирус. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK