7 анулирани работи на матурите в Пиринско, зрелостници си помагат с пищови и GSM-и

Снимка: Вестник "Новинар"

7 са анулираните работи в Пиринско на държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се проведе днес в 35 учебни заведения в областта. 

Гимназистите, опитали да си послужат с помощни средства, са заловени от квесторите и ще се явят повторно на изпита на поправителната сесия през септември.

Двама ученици от Разлог са засечени с пищови. Да ползват нелегално мобилните си телефони пък са пробвали двама зрелостници от Гоце Делчев и по един от Петрич, Якоруда и хаджидимовското село Абланица. 

2 446 ученици от областта се явиха на задължителната матура по български език и литература. Подадените заявления са общо 2 602. 76 гимназисти не бяха допуснати поради неуспешно завършен 12-и клас, а други 80 по някаква причина не се появиха тази сутрин в залите. 

Препитването представляваше тест с 40 въпроса и 41-и въпрос – тема от посочено произведение от изучаван български автор, в случая се падна повестта "Гераците" от Елин Пелин, по която зрелостниците писаха аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение. 

Гимназистите имаха на разположение 4 астрономически часа - от 8.00 до 12.00 часа, а за тези от тях със специални образователни потребности бяха предвидени допълнително 2 астрономически часа. 

Днес в цялата страна се проведе и национално външно оценяване по български език и литература за VII клас. Изпитът започна в 10:00 часа на два модула. Първият беше 60 минути, а вторият – 90. 

В Благоевградска област на външно оценяване се явиха 2 682-ма ученици, със 102-ма по-малко от подалите заявления. Изпитът се проведе в 89 училища в региона. 

За преписване и други нередности по време на матурите и националното външно оценяване в Пиринско следяха над 2 600 квестори. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK