СЗО не препоръчва имунизиране срещу COVID-19 с две различни ваксини

Снимка: Infomreja.bg, архив

Говорителката на организацията заяви, че няма достатъчно данни за възможните рискове

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва имунизирането срещу COVID-19 с две различни ваксини, когато се изискват две дози, предаде ДПА.

Говорителката на организацията Маргарет Харис каза вчера, че няма достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксната на AstrsZeneca и втора - от препарат на друга компания.

В изказването си Харис се позова на предварителна препоръка на експертна консултантска група от февруари. Според препоръката засега и двете дози трябва да са от една и съща ваксина. 

В Германия има известен натиск да се прибегне до точно такава кръстосана ваксинация, тъй като хората под 60 години вече не се имунизират с AstrsZeneca поради риска от образуване на кръвни съсиреци.

Според здравния министър Йенс Шпан обаче на 2,2 милиона германци на възраст под 60 години вече е поставена първа доза от този препарат и въпросът сега е как тези хора ще получат пълна ваксинационна защита, за каквато е нужна втора доза.

„Без достатъчно данни за възможните рискове не би трябвало да се извършва втора ваксинация с различна ваксина", каза председателят на германската Фондация за защита на пациентите Ойген Бриш.

Постоянната комисия за ваксинацията (Stiko) препоръчва на хората, на които вече е поставена първа доза от ваксината на AstraZeneca, да се поставя втора доза от ваксина на базата на информационна РНК - на Pfizer/ BioNTech или Moderna, 12 седмици след първата. Решение за това обаче все още не е взето. /NOVA/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK