Национален парк „Пирин“ отбеляза 56-годишнината си, награди млади таланти

Снимка: НП "Пирин"

Национален парк „Пирин“ отбеляза 56-годишнината си с награждаването на победителите в конкурса „През девет планини в десета”. Официалната церемония се проведе вчера в Посетителския информационен център в Банско. Участниците се състезаваха в три категории: фотография, рисунка и есе, а вдъхновение за всички беше любимата Пирин планина. Конкурсът се организира в този формат за втора поредна година.

Отличени в категория „Фотография” са Антон Янев от Гоце Делчев (I място), Георги Шагов от Гоце Делчев (II място) и Христо Тумбев от Смолян (III място).

В категория „Рисунка” – Иван Занев от Гоце Делчев (I място), Снежана Костадинова от Гоце Делчев (II място) и Антон Янев от Гоце Делчев (III място).

В категория „Есе“ – Станимира Василева от Гоце Делчев (I място), Снежана Костадинова от Гоце Делчев (II място) и Николина Барбутева от Пещера (III място).

На 8 ноември 1962 г. Комитетът по горите и горската промишленост обявява създаването на Народен парк „Вихрен”, включващ водосборните басейни на реките Бъндерица и Демяница. Основна цел е да се съхранят неповторимото биологично разнообразие и забележителните природни образувания в Пирин планина. Наследник в опазването и стопанисването на тази дива природа е Национален парк „Пирин”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK