Директно от Банско: Вапцаров между България и Македония, соца и демокрацията. 108 г. безсмъртие!

Снимка: Infomreja.bg

Из цялата страна днес бе почетена 108-годишнината от рождението на Никола Вапцаров. Патрон на училища, театри, институции името на поета са слави като символ на гениалността и хуманизма.

В Банско днешната дата винаги е по-особена, по-тържествена и топла, въпреки студения декемврийски ден. В родния град на Вапцаров 7. декември е празник и събралото се множество в центъра на града се поздравява с „Честит празник!“.

Между клоните на огромните борове, пазещи паметника на поета, се прокрадва тънка мелодия от свистенето на вятъра. Това не попречи ученици, учители, музейни работници, политици  да се съберат и да преклонят глава пред Вапцаров.

Тази година честването на рождената му дата бе по-особено от предните години. По инициатива на Фондация „Българска памет“, Община Банско и Община Струмица и Белица се събраха деца от три училища, чийто патрон е именно поетът.

В събитията, придружаващи съвместното честване на годишнината от рождението на поета, участваха над 200 ученици от Основно училище „Никола Вапцаров“ и Гимназия „Яне Сандански“ от гр. Струмица (Македония), Професионална гимназия „Никола Вапцаров“ - Банско, и Гимназия „Никола Й. Вапцаров“ - гр. Белица. 

На същото място произнесе своята реч д-р Милен Врабевски, председател на Фондацията. Той призова всички да се обединят и да почитат културата, подвига, жертвата на героите без значение от националност и политика, защото човешкият живот е безценен.

Фондация „Българска памет“ успява успешно да повлияе на македонците. Стигна се и до исторически момент с подписването на Договора за добросъседство, който беше една позабравена кауза в продължение на 20 г., смея да твърдя. С наше участие се регистрира и официално българско общество в Албания. Подобни събития като днешното са въпрос на чест и отговорност, защото ние караме хората да се обединяват. Благодарение на евроинтеграцията и председателството на нашата страна, се дава път хората да опознаят съседа си и да се разкрият исторически факти, а не да се живее в заблуда. Крайната цел е да се изтрият всички тоталитарни марки и емблеми и да се изгради общото европейско бъдеще, каза Врабевски.

С добро настроение и ентусиазъм от гостуването си бяха учениците от Стумица. Директорът на училището им сподели, че е изключително радостен, че се случва подобно събитие и няма значение политиката, когато хората са хуманни и добри, какъвто е бил Вапцаров.

„За мен тази среща тук е политически компромис. Отделно като събитие аз не бих инвестирал в честването на Вапцаров, защото за мен той е ген на Коминтерна. Уважавам творчеството му. Моят дядо е бил негов съученик в Морското училище. Аз имам много добри впечатление от спомените, предавани в семейството ми. Но не мога да не отбележа, че днес аз права това тук за децата, за да са заедно децата от България и Македония. За да разберат в края на краищата генната памет и това, че всъщност ние сме един народ от двете страни на границата и е хубаво да се научим да живеем в любов и мир, да бъдем полезни за обществата си и да градим заедно европейското си бъдеще, което е единственият изход  да не живеем в лъжа и страх. А лъжата и страхът са емблематични марки за тоталитаризма. Никола Вапцаров е причина аз да събера тези деца от Македония и България и съм много щастлив. Не защото вярвам в него като политическа фигура или литературно явление, а защото вярвам в единението на децата и че ако има повод от подобен характер за тяхното събиране, то аз с радост ще се възползвам от него и ще финансирам тяхното присъствие тук, заедно. Призовавам и други хора, неспособни да правят политически компромиси е хубаво да прескачат политическите интереси и да се концентрират върху националната ни кауза, върху общото ни европейско бъдеще“, допълни д-р Врабевски за ИНФОМРЕЖА.

Дали Вапцаров е терорист и чий е попитахме и дългогодишната работничка в къщата музей – роден дом на поета. Гълъбица Тодева сподели:

Това са едни твърдения, които могат да бъдат произнесени от хора, които не са близо до Вапцаров. Не познават неговата същност като личност и творец. Един човек, който е написал такава поезия-световнопризната, не може да се нарече терорист и „проект на Коминтерна“. Идеята му да се включи в борбата срещу Втората световна война е породена от неговия дълбок хуманизъм. На него му е приписано подобно определение за да бъде изпълнено най-тежкото наказание-разстрел. Вапцаров не би могло да се каже, че е човек на Коминтерна, защото неговата скромна личност не е търсила никаква изява. Той е искал всички около него да са щастливи и спокойни. Това, което Вапцаров е мечтаел за бъдещето, бихме могли да го намерим далеч назад в християнството. Много литературоведи определят съдбата на Вапцаров като съдба на Христос. И по едно странно съвпадение и двамата си отиват на една и съща възраст – на 33. И затова се говори, че Вапцаров след разстрела си е възкръснал в сърцата на хората. Той е заслужил тази мисия!

„Подялбата“ на Вапцаров между България и Македония е свързана само с политическите идеи. Това са комерсиални идеи. Аз мисля, че днешният ден е доказателство за любовта на хората към поета.  Хората от Струмица доказаха, че няма смисъл да се делим, да делим Вапцаров, той е на всички. А и той за това е мечтал.

Фактите са ясни! Няма творец, който е започнал да пише най-ранните си стихове на майчин език – български, а след това да бъде определен, че пише на друг език. Това беше и мнението на неговата майка. Тя каза през 1968 г. в една публикация в регионалния вестник „Пиринско дело“, че е в почуда от мнението на някои писатели и журналисти от Скопие, които превеждат стиховете на Вапцаров на родния му език. Най-добре какъв творец е Никола Вапцаров по принадлежност, по народност може да каже една майка.

По детски чист отговор на въпоса "Кой е Никола Въпцаров?" даде Николета Загорчина. "Никола Вапцаров е роден в нашия град Банско. Той е поет, писал е и стихотворения за деца. Много хубави! Нашата госпожа ни прочете стихотворение, което Вапцаров е написал на жена си преди да умре. Той ѝ казва, че понякога ще идва в съня ѝ, затова да не затваря вратата. Много ми хареса!"

Празничният ден продължи с награждаването на победителите в конкурса за есе, посветен на живота и творчеството на Никола Вапцаров. В залата на Посетителския информационен център в гр. Банско, призьорите Трайче Манчевски, Никола Станишлевич и Ягода Панова от Струмица, Македония, получиха електронни четци като награда за отличените си есета. След награждаването  д-р Врабевски обяви, че стартира следващият конкурс за есе, като този път темата ще бъде Коридор № 8.

А Вапцаров продължава да гледа замечтано в далечината, с книжка в ръка, сякаш ще прочете: „Разстрел! И след разстрела – червеи…“

Това наистина е просто и ужасно логично! 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

ЗА ЖИВОТА НА ЕДНА БАНСКАЛИЙКА, ПРЕПЛЕТЕН С ВАПЦАРОВ

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK