638 грама е най-едрата ябълка на Празника на плодородието в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Гигантски плодове и зеленчуци осеяха централния площад „Велбъжд“

Двама са победителите, спечелили тазгодишната наградата за най-едра ябълка на „Празника на плодородието 2020“. Първо място по обем спечели  НЧ „Съгласие 2007“, с. Жабокрът – 119,8 мм, а най-тежка ябълка -  НЧ „Просвета 1920“ – 638 грама. „Такива ябълки се гледат с много труд, но освен това е необходима любов, за да ни се отблагодари природата“, каза председателят на НЧ „Просвета“, Анелия Калеова, която показа гиганта на красиво аранжирания си щанд.

Празникът на плодородието бе открит в Кюстендил с представяне на 10 сорта ябълки от най-адаптивните  към стресови ситуации, отглеждани от Института по земеделие. На техния щанд можеше да се видят 300 сорта ябълки. През тази година стълбата е част от визията на празника, защото е високосна година, каза организаторите на проявата.

По традиция и тази година десетки читалища от Общината подредиха красиво аранжирани маси с плодове и зеленчуци, показващи изобилието на кюстендилския край. Истинска възхита предизвика и 70 кг. тиква, която беше показана на щанда на село Слокощица.

„Златен печат“ за най-активно участие в миналогодишните празници, организирани от община Кюстендил, получиха и голяма част от читалищата - първо място за НЧ „Славчо Темкин 1911“, с. Драговищица, второ място - НЧ „Отец Паисий 1928“, с. Багренци и НЧ „ Спасовица 2008“, с. Николичевци, трето място - НЧ “Просвета 1920:, с. Граница. Те получиха плакет и парична награда от Община Кюстендил, връчени от кмета – Петър Паунов.

Бяха раздадени и грамоти за участие на всички читалища, които показаха красиво украсените с плодове и зеленчуци щансове.

Официални гости на днешния празник бяха Петър Паунов - кмет на Община Кюстендил господин, Виктор Янев - областен управител на Кюстендил, Михаела Крумова - председател  на Общински съвет – Кюстендил, проф. д-р инж. Мартин Банов - председател на Селскостопанската академия – София и Илияна Кришкова - директор на Института по земеделие – Кюстендил.

Част от празничната програма бе и кулинарната демонстрация на Дешка Кротева, която презентира характерните за с. Горно Драглище „циганици“, по нашему – мекици. Също така разкри тайните на приготвянето на Пърженица със зелени домати пред всички кюстендилци и гости на празника, разказвайки тънкостите в готвенето по атрактивен начин. Единственият кошничар в Югозапада – бай Димчо Занев, беше изложил едни от най-новите си произведения, приканвайки хората да посетят щанда на Етноцентъра, където всички жители и гости на града имаха възможността да видят как се приготвя лютеница в автентичен тиган.

“Празникът на плодородието” увенчава есента в Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в Кюстендил.  Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK