Ръждивата борова листна оса периодично напада иглолистните гори

Снимка: Infomreja.bg

Гъсениците на боровата листна оса се излюпват в началото на пролетта

През последните месеци се наблюдава съхнене в иглолистните гори в териториални поделения на ЮЗДП в областите Благоевград и Кюстендил, причинено от ръждивата борова листна оса. Гъсениците й са  растителноядни и не са опасни за хората, но може да доведат до сериозно обезлистване на дърветата. Тази година най-силно засегнати са горите в районите на държавните горски стопанства в Симитли, Благоевград и Рилски манастир. Преди две години вредителят беше обхванал борови гори в района на Радомир и Дупница, което наложи провеждането на въздушно пръскане.

Гъсениците на боровата листна оса се излюпват в началото на пролетта и се хранят с иглолистата през месеците април и май. Младите гъсеници изяждат частично листата и оставащите части пожълтяват и причиняват наблюдаваното „съхнене“ на гората, което е повод за многобройните сигнали и запитвания от загрижени приятели на гората. Независимо от това в същата година отново се появяват нови иглици и дърветата се възстановят. 

В прогнозата на Лесозащитна станция - гр. София, която е компетентният орган по защита на горите от болести и вредители, беше предвидено провеждане на въздушно пръскане срещу ръждивата борова листна оса в засегнатите райони през пролетта на 2020 г. Според биологията на вредителя и вида на използвания продукт за растителна защита провеждането на лесозащитни мероприятия през настоящата година трябваше да се извърши в срок не по-късно от края на м. април. Поради обявяване на извънредно положение, свързано с разпространението на COVID-19, предвиденото въздушно пръскане се отложи за следващия вегетационен период.

Специалистите по лесозащита и лесовъдите от териториалните поделения на ЮЗДП, ЛЗС-София и РДГ Благоевград ще продължават да наблюдават и в следващите месеци горските територии за болести и вредители.

Повече информация за вредителя може да се намери на интернет страницата на ЮЗДП.

 

КОМЕНТАРИ

джингиби23:24 - 06.05.2020
червена дълбокидолска оса ленко която като плъх изнесе подземните богатства и дърветата със корените барабар и хидромелиоративните съоръжения също ще бъдат под прицела на лесозащитниците в ,,кавички", бъзикам се, все едно порнографа дамян дамянов ще си отреже ръката (лява или дясна е без значение), не че е е грешка ако реши да го направи.
доц. каделков-осеничков22:27 - 06.05.2020
защо дамянов не напръска приятеля си паразита ленко въсеничков, ленко нанася на гората толкова щети колкото100 000 въсеници немогат да нанесат, нека лесозащитниците да му видят сметката мамицата му гнусна.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK