Намалява значително пазарът на незаконни цигари в Благоевград, висок е процентът в Сандански

Снимка: МВР

4.7% е делът на потребление на цигари, непредназначени за България през второто тримесечие на 2018 г. според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас. Това е спад с 1.1 пункта спрямо първото тримесечие на 2018 г. и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се осъществява в страната. Данните бяха представени на традиционната работна среща, организирана от петте компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“ с представители на правителството и правоприлагащите органи.

Резултатите бяха представени пред министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров,  министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, директора на Агенция Митници Георги Костов и представители на ръководствата на държавните институции, ангажирани с противодействие на контрабандата. По покана на министър-председателя Бойко Борисов, на срещата участва и Главния прокурор на провинция Бавария, Германия, Рейнард Рьотле, който е на официално посещение в страната за обсъждане на двустранното сътрудничество между България и Германия в противодействие на организираната престъпност, корупцията и тероризма.

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар, остава над средното за страната или се повишава в следните градове:

Град

Първо тримесечие 2018 г.

Второ тримесечие 2018 г.

Велико Търново

10.7%

13.3%

Видин

6.0%

9.5%

Хасково

14.0%

15.3%

Бургас

2.1%

6.0%

Добрич

3.3%

6.0%

Пловдив

7.2%

7.7%

Ямбол

1.3%

5.3%

Плевен

9.5%

10.7%

Сандански

3.0%

4.0%

В следните градове нивото на потребление на цигари е по-ниско от средното за страната

или намалява значително:

Град

Първо тримесечие 2018 г.

Второ тримесечие 2018 г.

Асеновград

18.0%

8.6%

Благоевград

14.5%

7.3%

Перник

14.7%

10.0%

Свиленград

19.0%

10.0%

Кюстендил

9.9%

5.3%

Монтана

8.0%

4.7%

Дупница

12.0%

4.0%

Димитровград

15%

12%

Пазарджик

7.3%

5.3%

Стара Загора

7.8%

3.5%

Изследването за пореден път показва, че основните марките цигари, които се разпространяват нелегално, са от типа т. нар. „illicit whites” (търговски марки без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия).

Министър-председателят Бойко Борисов изрази благодарности за усилията към всички държавни органи, които са допринесли за постигнатите безспорно отлични резултати, както и към представителите на индустрията за сътрудничеството. Той увери присъстващите, че усилията и политическата воля за справяне с незаконната търговия в областта на цигарите, алкохола, горивата и други стоки ще продължат. Тази положителна тенденция се дължи и на доброто сътрудничество с индустрията, което ще продължи и за напред. Премиерът изрази задоволство, че с тези резултати страната ни се нарежда на първо място сред страните от ЕС с най-ниски нива на незаконна търговия.

На срещата бяха показани ексклузивно видеоматериали от последните акции на МВР в сътрудничество с Прокуратурата, Агенция Митници и други държавни институции по разкриване на нелегални фабрики за цигари на територията на страната.

Компаниите приветстваха усилията на държавните органи и подчертаха, че борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството, което води до все по-устойчиви резултати. Те призоваха фокусът да се запази и усилията в тази посока да продължават. Представителите на сектора споделиха, че в България предстои да се въведе една от най-сложните регулации в сектора – система за маркирането и проследяването на продуктите и изразиха увереност, че в резултата на съвместната работа с Агенция Митници системата ще заработи успешно и в срок. Компаниите подчертаха важността на предвидимостта на пазара, която може да се постигне единствено чрез диалог и обмяна на експертиза по отношение на регулацията и законодателството в сектора. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK