601 лв. е основната месечна заплата на медицинска сестра в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

601 лв. е основната месечна заплата на медицинските сестри в Кюстендил. Това обяви по време на организиран протест пред Кюстендилската многопрофилна болница „Д-р Никола Василиев“, медицинската сестра Оля Николова.

Тя работи в Интензивното отделение на здравното заведение в продължение на 20 години. Разказва, че първоначално, когато постъпила на работа в отделението са работили 13 сестри – сега те са едва 5, а обемът на работа е един и същ.

„Излязохме на протест, защото достатъчно дълго чакахме – 20 години. Ние, медицинските специалисти сме с най-ниско заплащане. Нашите заплати, специално в провинцията, са съвсем малко по-високи от минималната работна заплата. Това, което разбрах е, че Министерството се е договорило със синдикатите основна заплата да бъде в размер на 900 лв.“, коментира още Оля Николова.

Тя беше категорична, че от размера на заплащането се вижда колко управляващите държат на медицинските специалисти като съсловие.

Недоволните изпратиха и декларация със искания до Министерство на здравеопазването, която е подписана от всички медицински сестри в болницата в Кюстендил-

Ето и основните искания:

- Без търговски дружества в Здравеопазването.

- Еднаква основна заплата за всички специалности по Здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.

- Допълнителните възнаграждения и техните размери с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).

-  Връщане на медицинските стандарти.

-  Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.

- КТД на Национално ниво задължителен за всички структури в Здравеопазването.

- Възможност за регламентирана сестринска практика.

- Промяна в категорията труд.

„Това са най-основните ни искания, за да запазим професията „Медицинска сестра”, да останем и работим в България! Защото ни омръзна да бъдем недооценени! Защото искаме нормални заплати и добри условия на труд! Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората! Защото не искаме повече да носим системата на гръб!“, се посочва още в декларацията, която е адресирана до всички отговорни институции.

 

КОМЕНТАРИ

лекар,кюстендил13:15 - 23.03.2019
Браво! Най-после дочакахме европейски менталитет в България!!! Така е, подкрепяме ви на 100% ! 2 минимални ,начални заплати,иначе да си работи директора и началниците! Ако не дава пари НЗОК- да доплащат пациентите,при изписване и след консумиране услуга
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK