102-ма се прегледаха за рак на простата в Гоце Делчев

Снимка: Фейсбук

Известният варненски уролог доктор Десислав Тасков проведе през двата почивни дни безплатни профилактични прегледи за рак на простатата в Гоце Делчев.

102-ма жители на Гоце Делчев и региона преминаха през кабинета на специалиста за ранното диагностициране на опасната болест при мъжете.  Доктор Десислав Тасков гостува в Гоце Делчев по покана на БСП, като част от кампанията им за превенция на онкологични заболявания.

И през двата дни потокът от предварително записалите се за прегледите бе голям. Доктор Тасков не скри, че повреме на профилактиктичните прегледи в Гоце Делчевсе е натъкнал на съмнения за заболели от рак на протата мъже, които сноевременно са били насочени за биопсии и  адекватно лечение.

Открити са били и няколко случая в начална фаза на заболяването, чието лечениее започнало веднага с подходящите медикаменти.

Всички, които преминаха през профилактичните прегледи на д-р Тасков, получиха съвети за превенция, активен и здравословен живот.

„Простатният карцином е най-честата злокачествена болест на пикочно-половата система и втора по честота след карцинома на кожата при мъжете. Той дори изпреварва по честота рака на белия дроб и на дебелото черво“, обясни д-р Тасков.

В България простатният карцином заема над 10% от всички онкологични заболявания. Всяка година при 3500 до 4000 мъже се открива рак на простатата.

За да бъде адекватно лекувано заболяването е важно то да бъде открито навреме, а ежегодните прегледи за мъжете над 50 години са изключително важни, тъй като този вид заболявания показват симтоми, когато вече процесите са твърде напреднали, допълни специалистът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK