Един от най-добрите онколози ще проведе безплатни прегледи за профилактика на рак на простатата в Гоце Делчев

Снимка: Общински съвет на БСП - Гоце Делчев

На 26 и 27 май (събота и неделя) от 08:00 до 16:00 часа в ехографския кабинет на МБАЛ “Иван Скендеров” – град Гоце Делчев, един от най-добрите онкоуролози в страната, д-р Десислав Тасков от Варна, ще проведе безплатни профилактични прегледи за рак на простатата. Записвания се приемат на телефон 0875202809 всеки делничен ден от  10 до 12 часа и от  16 до 18 часа.

Простатният карцином е най-честата злокачествена болест на пикочно-половата система и втора по честота след карцинома на кожата при мъжете. Той дори изпреварва по честота рака на белия дроб и на дебелото черво, обяснява д-р Тасков. Ракът на простатата е над 10 % от всички случаи на рак сред мъжете. Така е и в България - простатният карцином заема над 10% от всички онкологични заболявания. Всяка година при 3500 до 4000 мъже се открива рак на простатата.

За да бъде адекватно лекувано заболяването, е важно то да бъде открито навреме.

Характерно за рака на простата е неговото бавно и подмолно развитие, без почти никакви или слаби, неспецифични симптоми, казва онкоурологът. По думите му това е основната причина много често това заболяване да се диагностицира в късен и напреднал стадий. Затова е особено важен скрийнинга при мъжете над 50 г.,  дори и при най-малкото съмнение. Често мъжете не обръщат внимание на симптомите и прибягват до самолечение, което е основната причина за късното откриване на болестта, казва лекарят. Той е категоричен, че мъжете над 45 г. непременно трябва веднъж годишно да ходят на профилактичен преглед, независимо дали имат оплаквания.

Гостуването на специалиста е по покана на Общински съвет на БСП - Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK