60 дни неплатен отпуск ще се признават за стаж

Снимка: Infomreja.bg

Над 16 500 са подадените заявления за помощ за малките и средни предприятия

Считано от днес, общо 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и осигурителен стаж. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева, предава Нова ТВ.

Тя каза още, че от началото на кризата около COVID-19 регистрираните безработни са под 100 000. Така общият брой на незаетите у нас вече е 300 776.

„С предприетите мерки успяхме да задържим ръста на безработицата”, заяви Сачева.

Тя каза още, че работодателите ще могат да кандидатстват за мярката 60/40 до 30 юни. Към момента тя е ефективна и благодарение на нея все повече и повече служители са запазили работните си места, увери социалният министър.

42 000 души ползват услугите на социалния патронаж. Заетите с това купуват на хората в нужда храна и лекарства и плащат битовите им сметки, поясни министърът.

„Към 30 април 1498 души без доходи и здравни осигуровки са получили болнична помощ на стойност 1 162 895 лв., които са преведени към НЗОК, а оттам – към лечебните заведения. Продължихме и програмата топъл обяд. В момента такъв получават 30 648 души”, каза още Сачева.

„Над 16 500 проекта на обща стойност 136 милиона лева кандидатстват за безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия. Приемът на заявления продължава. Ще държим схемата отворена, докато има средства”. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Схемата стартира в четвъртък в 10:00 часа сутринта.

Дончев обясни, че системата ИСУН е издържала на натоварването, а пикът на подаване на заявления е бил между 12:00 и 13:00 часа. „Имаше моменти, в които активните потребители достигаха 30 000”, каза Дончев.

Министърът на икономиката Емил Караниколов допълни, в момента бюджетът на тази мярка е 173 млн. лв., но ще бъде увеличен с още 20 млн. лв.

„Действията са съгласувани с Брюксел, в програмата има над 600 млн. лева", каза Караниколов. "Първо ще оправим най-малките предприятия, по-натам по-големи предприятия, ще осигурим ликвидност. Трябва да създадем продукти и услуги с висока добавена стойност. Има предприятия, за които са необходими иновации", добави Караниколов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g