Двама загинали след взрив и пожар в "Пирогов"

Снимка: БГНЕС

Инцидентът е станал около 3.45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение

Двама души са загинали след взрив в кислородната система в болница "Пирогов" в София. След взрива е възникнал пожар.

Инцидентът е станал около 3.45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение, която се намира на втория етаж в болницата. Вследствие на взрива има и срутена стена в отделението.

Пожарът е бил потушен в рамките на 40 минути.

15 души са били обгазени от дима на пожара. Няма опасност за живота им. 

Екипи на полицията и пожарната евакуираха пациентите, които се намират в отделението на болницата - около 60 души. Част от тези, които са най-трудно подвижни, са били изнесени на ръце. Реакцията на лекарите в болницата е била безупречна. 

Загиналите са двама души, кото са били пациенти на болницата на 55 и 68 години. Близките им са уведомени.

От болница "Пирогов" откриха гореща телефонна линия за близки на техни пациенти, но отправят молба да звънят само роднини на лежащи във Вътрешното отделение.

Вътрешният министър Младен Маринов изключи злонамерено и външно действие за предизвикване на инцидента. По думите му охраната на болницата е изключително добра.

Заместник-директорът на болница "Пирогов" Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява:

"По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние. "

Районът пред болницата е отцепен. На място е вътрешният министър Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, както и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

На място са изпратени 12 пожарни, 32 пожарникари и 36 полицаи, уточни директорът на Пожарната старши комисар Николай Николов:"Това е отделение за тежко болни хора. Поздравявам персонала за това, което е направил. Спасени са десетки човешки животи. Ситуацията е под контрол." /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK