6 жалби и 45 сигнала в ЦИК към 14 часа

Снимка: БГНЕС

Към 11 ч. избирателната активност е 11.96%

От Централната избирателна комисия (ЦИК) са решили да бъде преустановено гласуването с машини и да се премине на гласуване с хартиени бюлетини за 42 Секционни избирателни комисии (СИК) в страната.

Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг в деня на предсрочните парламентарни избори.

Вече РИК започват да преценяват и да определят кои СИК ще минат на гласуване с хартиени бюлетини и кои ще продължат с машинно гласуване. До момента изпратени решения има от РИК-Бургас за 1 секция от 25 РИК-София за една секция и от РИК-Враца и Плевен по една секция.

Към 11 ч. избирателната активност е 11.96%. Има подадени 6 жалби и 45 сигнала. ЦИК има една жалба, подадена срещу агенция ПИК за това, че публикуват изборни резултати.

Сред останалите подадени жалби са за начина на работа на СИК, нарушения на избирателни права, агитация в изборния ден и 21 броя за нарушения за предизборна агитация в социалните мрежи.

За извън страната има един сигнал за една машина за гласуване в Испания, която за кратко е спряла, но гласуването е продължило с една машина. Има и един сигнал за машина в Турция.

Приети и обработени са резултатите от изборите за две СИК от Нова Зеландия, където гласуването е било с хартия.

Изборният ден може да продължи до 21 ч., ако има избиратели пред изборното помещение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK