Намаляват капацитета на заведенията наполовина

Снимка: Infomreja.bg

Това обяви здравният министър

Намаляваме капацитета на заведенията.

Считаме, че ще постигнем отстояние на ползвателите на нощни заведения, посетителите ще имат достатъчно разстояние помежду си, за да прекъснем епидемиологичната верига.

Ако до сега същите можеха да работят при допускане на един клиент на 1 кв. м. от търговската площ на обекта, от утре изискването ще бъде за 2 кв. м. на човек. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след среща с представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Контролът ще бъде още повече засилен. РЗИ обикаля всички нощни заведения, както и дневните. Всички проверки завършват или с предписания, или с глоби. Ако предписанието не се спазва – следва глоба или затваряне за определен период. Не искам да затваряме държавата, а мерките да се спазват от всички, затова ние ще контролираме на всички места, където е възможно. Ако постигнем 90% спазване на мерките, значи имаме резултат, заяви министърът.

„Най-важното за бранша и за здравните власти е да запазим здравето на хората, но и да не се стига до сюжета от март месец. По тази причина сме готови на компромиси“, посочи председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

Орханата на клубовете също ще следи за спазването на мерките, а служителите на РЗИ работят денонощно.

Министърът призова всеки, който има сигнал, да го „качва и тагва РЗИ“.

А контролиращите органи са освен здравните инспекции, така и МВР, и Министерство на транспорта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK