„Майчина любов“ изпълнява заръката на Лили Шмидт да подмлади редиците си

Снимки: Майчина любов

Почетоха четвъртата година, откакто Лили Шмидт напусна земния свят

Основано през 1873 г. от добродетелни кюстендилки и възобновено в началото на демократичните промени, женското дружество „Майчина любов“ има впечатляваща биография. Няма друга гражданска организация в Кюстендил с такава дългогодишна история и такъв актив от милосърдни и благотворителни инициативи. Повечето от жените, които възстановиха преди три десетилетия дружеството, днес вече са на достолепните над 80 години.

Една от настоятелните заръки на Лили Шмидт, която по инициатива на дружеството бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“, беше организацията да бъде подмладена с нови членове в активна възраст. Законите на живота са такива – годините си вървят и хората остаряват, идва момент, в който те трябва да отстъпят мястото си на новите поколения и да предадат своя опит в по-енергични ръце, коментират в дружеството.

Едно гражданско сдружение е като самото общество – нужни са му нови идеи, нови, енергии, нови личности, които да продължат традицията и да я впишат в съвременните обществени процеси, коментира д-р Силва Попова – един от най-ентусиазираните членове на „Майчина любов“ и дългогодишен председател на организацията. Пред паметника с емблематичния надпис „Доброто е дар от Бога!“ дами от сдружението почетоха скромно четвъртата година, откакто Лили Шмидт напусна земния свят.

Взето бе решение през есента, когато привършат летните отпуски, а дано и сложната обстановка с Ковид-19 се поуспокои, дружеството да организира специално събитие, на което да покани млади кюстендилки да станат негови членове. В Кюстендил има прекрасни млади жени, които вече са доказали своята гражданска ангажираност с редица благотворителни инициативи и в чиито ръце традицията на женско дружество „Майчина любов“ би намерила достойно продължение, сподели председателят на сдружението Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK