Клавирен виртуоз от Благоевград - едно от най-добрите попадения в Майските музикални дни в Кюстендил

Снимка: Виолета Атанасова

„Рядко може да се срещне в последните годни такъв мислещ, можещ и талантлив млад пианист като Симеон Гошев. Следя творческото му развитие отдавна и смятам, че музикантски той расте с часове. Овладял до съвършенство клавирната техника /на неговата 16-годишна възраст това е рядкост/, той отдавна е насочен  към интерпретацията на изпълняваните творби, представяйки ги в тяхното стилово различие. Уверен съм, че за в бъдеще той ще се наложи категорично не само на българската, но и на световната сцена, защото не е сух техник, а музикант в истинския смисъл на тази дума“.

Този коментар се открива в интернет форума под новината, че Симеон Гошев е спечелил втора награда на престижния Международен клавирен конкурс „Лист- Барток“ в Унгария.

Било е преди 12 години, а младият пианист е бил тогава все още тийнейджър. На тази възраст той получава и втора награда на конкурса „Млади виртуози“ в София.

Днес е на 28 години и творческата му биография доказва, че който е оценил тогава таланта му така, хич не е сбъркал.

В това се увери и кюстендилската музикална общественост, пред която С. Гошев се представи в рамките на Майските музикални дни 2018, организирани от Музикално сдружение „М. Големинов“.

С. Гошев започва да учи пиано от тригодишен. Завършва за четири вместо за пет години Националното музикално училище, а по време на изявите си на европейска сцена получава покана да следва в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, който завършва с пълно отличие.

В момента е докторант в Националната музикална академия. Изнасял е самостоятелни концерти и е бил солист на големи оркестри на сцените в  Копенхаген, Стокхолм, Осло, Виена, Мюнхен и още редица места по света. Вече е лауреат на редица национални и международни конкурси и е получил признанието, че е един от виртуозните клавирни изпълнители на нашето време.

Баща му проф. Йордан Гошев в момента е декан на факултета по изкуствата в Югозападния университет, а майка му е архитект. 

 Кюстендилската публика се срещна в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ с един стилен, елегантен, сдържан като поведение и неудържим като изпълнение млад пианист, който се представи пред нея с трудна програма от малко познати творби. Това е едно от най-добрите ни попадения в афиша на юбилейните десети Майски музикални дни, коментират от Музикално сдружение „М. Големинов“. 

Програмата на празниците продължава до края на месец май.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK