57 години от излитането на първия човек в космоса

Снимка: Фейсбук

На 12 април Юрий Гагарин става първият човек в историята на човечеството, който полита в космоса.

На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути московско време (6 часа 7 минути по Гринуич) Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“. Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област.

Тъй като системите за приземяване на „Восток 1“ не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат.

След полета на „Восток 1“ Юрий Алексеевич Гагарин става най-известният човек на планетата. 

За него са писали всички вестници в света. Награждават го с ордени, медали, дипломи, избран е за почетен гражданин на градове от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти.

На 26 май Гагарин пристига във Варна и в близост до Пантеона засажда иглолистно дърво. Така той поставя традицията след полет космонавтите да посяват по едно дърво. Сега в Алеята на космонавтите в Морската градина могат да се видят паметни плочи до дърветата на летците освен на Гагарин на Георги Иванов, Валентина Терешкова, Александър Александров, Рукавишников, Титов и други./ Фейсбук 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK