52 години от гостуването на първия в света космонавт Юрий Гагарин в Кюстендил

Снимки: Стефан Христов

На днешния ден - 11. април 1966 г., първият в света космонавт Юрий Гагарин гостува в Кюстендил.  Посрещнат е възторжено от хората.

При второто си посещение в България като почетен гост на 7-мия конгрес на Световната федерация на демократичната младеж в София, той гостува и в Кюстендил.

В негова чест на площад „Велбъжд” е организиран голям общоградски митинг на дружбата и Ю. Гагарин произнася слово. Обявен е за почетен гражданин на Кюстендил. На 12. юни първият космонавт в света прави обиколка в три кюстендилски села - Драговищица, Раждавица и Шипочано, където хората го посрещат изключително топло.

Домакините не пропускат да заведат Ю. Гагарин и съпругата му Валя в полето при първите череши.

На утрешния 12. април, честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 57 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.

На 12. април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

Това е и върховият момент в усвояването на Космосам затова и денят 12. април е обявен за Международен ден на космонавтиката.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK