Изследователска ракета изстреляха в Кюстендил

снимки: Клуб за аерокосмически технологии "Зодиак"

Изследователска ракета "Ариес-Ултра" изстреляха в Кюстендил.

Поводът бе Световната седмица на космоса, отбелязана по инициатива на Клуб за аерокосмически технологии "Зодиак".

По идея на клуба на 9 октомври бе проведена беседа на тема "Системи за навигация на летящи модели" в Школата по авио и ракето моделизъм при ОДК - Кюстендил.

На следващия ден пък бяха направени демонстрационни полети на самолети и ракетни модели пред международна група от 90 младежи.

Изстреляна бе и изследователска ракета "Ариес-Ултра" с мисия за измерване на земното албедо в диапазона на UV-A лъчите и запис на други метеорологични данни при височина на полета  2000 метра.

В Световния ден на ходенето, 11 октомври, чрез два GPS тракера бе проследен маршрутът на ученическия поход до детски кът "Мечтатели" и бяха записани данни за преодоляната денивелация, средната скорост на ходене на групата и надморската височина.

Световната седмица на космоса World Space Week е учредена преди 15 години от Генералната асамблея на ООН като международен празник на космическите науки и технологии и техния принос в полза на човечеството.

Всяка година се определя конкретна тема, върху която да се акцентира при провеждането, като за 2014 г темата е "Space: Guiding your way", касаеща сателитните системи за навигация.

 

снимки: Клуб за аерокосмически технологии "Зодиак"
снимки: Клуб за аерокосмически технологии "Зодиак"
снимки: Клуб за аерокосмически технологии "Зодиак"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK