Валери Симеонов: Не се срамувам. Ако трябва, ще проверяваме казани за ракия

Снимка: offnews.bg

В България има около 1500 регистрирани казана и около 5000-6000 незаконни, срещу които не се предприемат никакви мерки, защото не са твърде интересни като места за проверки на Агенция „Митници“ и НАП.

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов тази сутрин в ефира на БНТ. „Това са едни казани, за които всеки селски и градски кмет знае, но не предприема нищо. Мащабен сив сектор, който създава неравноправие и подбива работата на тези, които си плащат данъци и акцизи и създава сериозни обороти в с големите производители монополисти“, каза още той.
 

Според вицепремиера незаконните казани, както и големите производители, всъщност не произвеждат ракия: „Незаконните купуват мек и топъл спирт от големите производители и с него правят същото,което и големите – имитация на ракия. По тази начин големите производители, които по традиция не произвеждат ракия, продават спирт на малките, които са сиви, нямат касов апарат, не плащат никакъв акциз и успяват да предложат на пазара една евтина напитка, която не е ракия“.

Симеонов обяви готовност да извърши проверки на казаните за ракия и даде пример с тези за шума по Черноморието: „Ако трябва, ще се занимаваме с казани. Не се срамувам от проверките през лятото, защото те вкараха между 300-400 млн. лв повече за 2017 от 2016 г. в бюджета. Ако някой друг вицепремиер като Кунева е вкарал такива суми, нека да се срамува, аз не се срамувам“.

Вицепремиерът обясни, че ще упражнява личен контрол, тъй като има натрупани определени административни дефекти и някой трябва да се ангажира. „Има взаимоотношения, натрупани с десетилетия. Свързаности с някои групировки“, допълни той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK