Коледни работилници в Гоце Делчев, ученици се превърнаха в сръчни джуджета

Снимка: Infomreja.bg

Предстоящите празници са радост за децата не само заради очакваните подаръци, но и защото ги вдъхновяват за творчество. Те рисуват, апликират… правят сурвачки.

Творческият дух вече е завладял и гоцеделчевските училища. Много от класните стаи след учебните занятия се превръщат в коледни работилници. В тях децата се трудят с помощта на своите учители и родители.

Стаята на 4. „А“ клас във Второ основно училище е празнично украсена. На фона на белите дантелени пердета красиво се откроява зеленината на боровите клонки. Елхичката грее с разноцветните си играчки, а Дядо Коледа весело се усмихва от стената.

Но сега интериорът с цялата си привлекателност не може да отвлече вниманието на децата, защото това, което правят, им е интересно и приятно. Всяко от тях се старае да вложи цялото си умение в изработването на сурвачка.

Правим ги за благотворителност – казва Митко – Ще ги дарим на детските градини. Нашите са за „Брезичка“.

„И друг път сме правили сурвачки с баба, но сега стана още по-хубава. Много ми помогнаха и насоките, които ни даде госпожа Джибова“ – споделя съученичката му Илияна.

Румяна Джибова е секретар на читалище „Изгрев  - 1930“ в село Баничан. Тя е тук по покана на училищното ръководство, за да разкаже на децата за символиката на сурвачките, да им покаже образци и да им помогне в  работата. От нея те научават за традициите, според които в миналото българите са закачвали на сурвачките житце, люти чушки, царевица – всичко, което са искали да им се роди.

Окачвали са и по една паричка, за да бъде богата годината, чесън, за да бяга всичко лошо, дори перце – да се раждат пиленца. Децата разбират също за скрития смисъл на цветовете и за магическата сила на вълнените конци.

Преди такива работилници организирахме в читалището – казва тя, но сега много повече деца получават възможност да се докоснат до изконно българското и в същото време да се забавляват. Те и родителите им са много ентусиазирани. Предстои ми да посетя и други училища и детски градини. Все още сме в началото на коледния месец.

Ние подкрепяме инициативата, като знаем, че тя ще направи децата ни щастливи – от името на родителите казва Кирил Франгов. Тъй като жена му е на ненормиран работен ден, той е откликнал на поканата и сега  с дъщеричката си Ани се радва на пъстрата сурвачка, която заедно са направили.

Освен сурвачки, в дните преди Коледа децата правят картички и сандвичи. Организираме коледни базари и със събраните средства подпомагаме наши ученици. Тази година решихме да включим и родителите и се получава много добре – пояснява директорката на училището Цветанка Петричкова.

Сурвачките са готови. Време е децата да се снимат пред елхата. След малко те ще си тръгнат, доволни от сътвореното и от… вкусната пита, с която ги е гостила тяхната госпожа Вангелия Жбантова.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK