Американска фондация реставрира Бузлуджа

Снимка: Гети

Масивни бетонни участъци, плаващи скулптурни форми и блестящи стъклени участъци: това са едни от най-известните иновации, които определят съвременната архитектура. Те също така поставят значителни предизвикателства за съхранението си, тъй като материалите и техники, разработени от архитекти и дизайнери в световен мащаб, се различават във времето. 

Тези сгради трябва да издържат в бъдеще.

Това пишат от американската фондация "Гети", която ще финансира с 185 000 долара реставрацията на момумента на Бузлуджа. 

Фондация „Гети“ обяви десет нови гранта като част от инициативата „Запазване на съвременността“, която ще финансира необходимите изследвания, тестове, анализи, планиране и / или ремонти за иновативни сгради от ХХ век. Те варират от паметник от съветска епоха до извисяваща се изложбена зала и от изобретателна железопътна гара до любима църква. 

За първи път в шестгодишната история на инициативата бяха отпуснати безвъзмездни средства за важни обекти в Аржентина, България, Литва, Мозамбик, Испания и Уганда. 

По-голямата част от проектите подкрепят планирането на опазването и много от тях включват предложения за адаптивно повторно използване - пренасочване на сгради за цели, различни от тези, за които първоначално са били предназначени.

Ето как "Гети" представя Бузлуджа пред света:

Паметник на Бузлуджа, връх Бузлуджа, България
Архитект: Георги Стоилов 
Година на построяване: 1981

Приличащ на конкретен НЛО, което се спуска в прохода Шипка на Стара планина, социалистическият монумент Бузлуджа е построен в чест на 90 - годишнината от основаването на Българската социалистическа партия. Той е един от най-популярните обекти в България до края на комунистическото управление.

Дископодобната структура и придружаващата я кула ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за ​​да се определи най-добрия възможен природозащитен подход, както и нова обществена цел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK