Доктори и медицински сестри от Гоце Делчев протестираха в подкрепа на колегите си в страната

Снимка: Infomreja.bg

Белите престилки от МБАЛ "Иван Скендеров“ подкрепиха днес националния протест, организиран от Сдружението на общинските болници в България. Протестиращите останаха почти един час извън болничното заведение, а символичният им протест премина под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“.

От сдружението в нарочна декларация подчертават, че голяма част от здравните заведения в страната са в реален фалит, като към края на 2017 г. 31 от тях имат неразплатени задължения в размер на 24 млн. лв., от които 12 млн. лв. са просрочени. Сдружението е категорично, че като последица от нормативни промени, общинските болници са загубили 25% от клиничните пътеки, закриват се отделения.

„Постепенно, в следствие на безсмислено увеличаване на изискванията за функциониране на болниците, съчетано с ограничаване на финансирането и намаляване на населението, се стигна до сегашната безизходица“, се казва още в декларацията.

„Незаплащането на част от извършената дейност, определена като надлимитна, допълнително утежни финансовото състояние. Част от медицинските кадри напуснаха, а млади не постъпват. С настъпването на 2017 г. се повиши минималната работна заплата на 460 лв., а от 1. януари 2018 г. вече е 510 лева. Цените на клиничните пътеки, чрез които се заплаща дейността на болниците, са определени през 2007 г. при минимална работна заплата 180 лв. При тази ситуация повечето общински болници икономически трудно могат да съществуват.“

За стабилност и нормални условия на работата, за увеличаване цените на клиничните пътеки, настояват от общинските болници в България. Те искат още държавата да изплати 30 милиона лева на общинските болници в малките градове, за да се грижат за живота и здравето на хората там. И още - от парите за здравни осигуровки да се плати надлимитната дейност на лечебните заведения и да се спре с хаотичните реформи.

Междувременно от Министерството на здравеопазването оповестиха, че за 2018 година отпускат на общинските болници близо 28,5 млн. лв. Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани в отдалечени райони; дейности, свързани с медицинската експертиза и други. Ще бъде извършено и предоговаряне на клиничните пътеки.
Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения в страната. Новината бе оповестена на фона на обявения протест от страна на служителите в общинските болници в страната. Сред исканията на сдружението на общинските болници е именно да им бъдат дадени 30 милиона лева за покриване на недофинансирането на лечебните заведения.

По данни на здравното министерство общите задължения на общинските болници възлизат на 100,270 млн. лв., а просрочените задължения са на стойност 44,178 млн. лв.
От здравното ведомство са на мнение, че дългосрочно решение на проблема е преструктурирането на общинските болници.
МЗ категорично смята, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ. Освен това се предвижда обновяването или изцяло новото изграждане на общо 237 филиала и центрове за спешна медицинска помощ. В рамките на преговорите за Националния рамков договор ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници, като същевременно ще бъдат актуализирани и медицинските стандарти.

 

КОМЕНТАРИ

Реалист14:51 - 15.01.2018
Тая болница направо да я закрият и без туй нищо не става от нея пълно е с некъдърни доктори от времето на комунизма които не допускат по кадърни.За това някой хора се насочват към Разложката и там обноските към пациентите са по добри.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK