Учители от Първо ОУ в Гоце Делчев обмениха опит и добри практики на международна среща в Турция

Снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев

Изключително доволни и обогатени професионално и емоционално се завърнаха преди дни от втората международна среща по проект “Next step of social life learning through English” в Турция учители от Първо ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Гоце Делчев в състав: Надка Динева, Василка Маджирова, Христина Попаркова и Илия Динев.

Те бяха гости на невероятните домакини на училището в областния турски град Балъкесир, които организираха работна среща на тема "Ролята на обучението по английски език при ученици в неравностойно положение“ за участниците учители от България, Чехия и Литва.

Основните дейности, в които екипът от учители от Първо основно училище „Св. Св Кирил и Методий“ обмени опит през дните, прекарани в Турция, бяха педагогически срещи за преподаване и учене на английски език, методи и условия за работа с ученици в неравностойно положение, представяне на турската образователна система, наблюдение на уроци, съвместни извънкласни дейности с учениците, които участват в проекта.

Така гоцеделчевските учители Надка Динева, Василка Маджирова, Христина Попаркова и Илия Динев, както и останалите участници от страните партньори бяха топло посрещнати от градската управа на Балъкесир, където разказаха за проекта Еразъм+, както и за образователните традиции в родните страни и училища.

От своя страна пък любезните домакини организираха посещение и работна среща в специализирано училище, където се проведе педагогическа дискусия и беше споделен опит, свързан с образование и обучение на деца с аутизъм.

Пред гостите - 28-те учители, които се грижат за 32 деца на възраст от 3 до 15 години, представиха индивидуалните обучителни програми, насочени към комплексна терапия, обучение и подобряване качеството на живот на децата с генерализирани разстройства на развитието. Акцентът в обучението на тези деца в Турция е да се социализират.

Иновативната технология 3D принтиране също беше представена на преподавателите като инструмент, който предава форма на обучителните идеи в училище. Във връзка с превенцията на ранното отпадане от училище, която е една от основните цели на европейския проект “Next step of social life learning through English”, участниците в мобилността заедно с турските ученици играха национални турски танци, спортуваха, „рисуваха по вода“ с художествената техника „Ебру“.

Въпреки напрегнатата програма по проекта домакините успяха да представят и част от културата на своите гости чрез организирано посещение на забележителностите в „Егейска Турция“.

Учителите от Гоце Делчев заедно с колегите си от другите държави участнички посетиха красивото селище Шириндже, на 30 км от Кушадасъ и Дома на Дева Мария, който същевременно е и християнски, и мюсюлмански и се намира в планината Коресос на няколко минути път от античния град Ефес.

А Ефес е прекрасен древногръцки град, чиито останки са разположени върху огромна площ, където се намира най-голямата сбирка от римски останки на изток от Средиземноморието. Храмът на Артемида в Ефес е четвъртото от Седемте чудеса на света, който е един от най-големите и най-сложните храмове на античността.

Работната среща на учителите от Първо ОУ "Св. св. Кирил и Методий“ - Гоце Делчев за преподаване, обучение и учене в Турция приключи с попълване на анкети и въпросници от всички участници, както и връчването на сертификати от директора на училището домакин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK