Ученици влязоха в ролята на млади учени от ЦЕРН

Снимка: личен архив

Елена Милинова, ученичка от 10 клас в ПГ „Христо Ботев“ - Дупница, и нейната учителка по физика и астрономия, Силвия Боянова, взеха участие в първия международен майсторски клас на ЦЕРН в България, който се проведе във Физически факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Заедно с още 68 ученици от цялата страна тя бe поставена в ролята на млад учен от ЦЕРН.

Участвайки в събитието, учениците разбраха как и какво изследват физиците на елементарните частици. След уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците бяха разделени по групи.

Всяка група получи извадка от реални данни за 100 събития на сблъсъци на протони, която е получена от колайдера, и анализира тези данни, за да види какви частици са се получили, т.е. учениците направиха сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.

В края на деня получените резултати бяха обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с ученици от Белград, Нови Сад, Лион и Истанбул на английски език, както в истинска научна колаборация.

С гордост може да се каже, че групата на Елена Милинова и Мария Тодорова, ученичка в XI клас на ПМГ – Кюстендил, успя да установи получаването на 10 Хигс бозона.

„Очарована съм от отношението и постиженията на българските учени от ЦЕРН. Смятам, че тези лекции и упражнения предоставят на ученици от най-различна възраст възможност да се запознаят с нещо толкова удивително като CMS и LHC. Даде ни се възможност да изживеем един ден на учен от ЦЕРН и да открием Хигс-бозон. Аз смятам, че това трябва да стане ежегодно, за да могат и други ученици да се докоснат до магията на ЦЕРН“, казва Елена Милинова.

В събитието участваха проф. Леандър Литов, проф. Бойка Анева, Милена Мишева, Румяна Хаджийска, Венелин Кожухаров и Борислав Павлов – учени от СУ „Св. Климент Охридски“, БАН и ЦЕРН.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK