Гешев напусна заседанието на ВСС, след като се определи за „защитник на изоставените от държавата“

Снимка: ВСС

След 3 часа и половина дебатът за освобождаването на главния прокурор бе прекратен

Висшият съдебен съвет обсъжда искането на Съюза на съдиите за стартиране на процедура за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста му. 

В момента пред сградата на съвета се провежда протест на граждани, които искат оставката на главния прокурор. В сградата днес е само Боян Магдалинчев и журналисти. Всички кадровици са онлайн.

Отвън имаше и граждани, които скандираха Гешев е позор и Оставка. Самият Гешев напусна заседанието, след като се определи за „защитник на изоставените от държавата“. Имаше и спорове дали да се обсъжда оставката на Гешев и дали той да присъства.

„Тези изоставени от държавата хора да получат защита от държавата, каквато заслужават и която са заслужили по време на дългите години, които са работили“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Смятате ли, че след като сте членове на ВСС, единствено и само занимаваме с въпроси, които по приоритет ги подреждате така, че не се стига до основния въпрос – това, което се случва и това, което се случва и това, което рефлектира върху имиджа на държавността в България“, каза Лозан Панов, председател на ВКС.

След 3 часа и половина ВСС прекрати дебата по искането на Съюза на съдиите за стартиране на процедура за освобождаването на Иван Гешев.

Това означава, че тази точка няма да се поставя на обсъждане повече, каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Такава процедура за стартиране на процедура за предсрочно освобождаване на Иван Гешев не е предвидена в закона, каза още Магдалинчев.

Според Конституцията прекратяване на мандата на тримата големи не може да започне процедура на базата на дисциплинарно производство, допълни още Магдалинчев. Според него протестите имат своето основание.

Адвокатите от Пловдив обявиха, че ако днес не се стигне до предсрочното освобождаване, ще обсъдят дали да започнат стачни действия./ btvnovinite.bg

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK