14 години от трагедията в Кербала

Снимка: PRESS.TV

Навършват се 14 години от трагедията в Кербала, при която загинаха наши военнослужещи.

Припомняме, при атака с кола-бомба над българската военна база „Индия“ в иракския град Кербала на 27-и декември 2003 г. загинаха петима български военни.

29-годишният командир на рота капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов – командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров – командир на отделение, и 25-годишният мерач редник Свилен Киров от българския пехотен батальон загинаха при терористичното нападение срещу базата на българския контингент.

Денонощие по-късно в болницата в Багдад, от раните, си почина 26-годишният лейтенант Николай Саръев.

Повече от 20 човека бяха ранени в различна степен при нападението с взривената кола-цистерна, пробила загражденията въпреки реакцията на охраната, която не успяла да предотврати взрива.

Анализ на ситуацията впоследствие посочи, че на 27 декември 2003 г., по обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион.

Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продължил да се движи към сградата. Вероятно цистерната е била взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.

В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и почти всички стени от северната страна на „Индия“. След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на Кербала – непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

Петимата миротворци бяха отличени с ордени посмъртно и произведени в по-високи звания.

От БСП обявиха вчера, че готвят поправка в Кодекса за социално осигуряване, за да могат родителите на бойци, загинали на мисии, да получават социална помощ подобно на родителите на загиналите наборни войници.

Това стана ясно след среща между ръководството на БСП и родители на наши бойци, загинали при трагедията в Ирак.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK