53 жилищни сгради могат да бъдат санирани безплатно в Кюстендил

снимки: Пресцентър ГЕРБ - Кюстендил

Санирането на многофамилните жилищни сгради беше заложено като един от основните приоритети в предизборната програма на ГЕРБ. Част от вас и голяма част от българския народ гласуваха доверие на нас. И сега, с реализирането на тази програма, ние го оправдаваме. Това каза пред домоуправителите в Кюстендил народният представител от ГЕРБ Кирил Калфин.

По думите му, цялостният положителен ефект, който ще се постигне със санирането на жилищните сгради, засяга всички граждани.

„Полезен е за всички, като от ваша страна се иска само да проявите инициативност“, посочи Калфин. Той допълни, че политическите опоненти търсят само негативното и това е нормално за опозицията, но ГЕРБ показва, че изпълнява програмата и обещанията си.

„За първи път в пазарната икономика, за първи път от 25 години насам, държавата осигурява 100 % безвъзмездно финансиране на частна собственост. С реализирането на тази програма ще се подобри енергийната ефективност и цялостния облик на сградите. Това ще намали значително сметките за ток и ще увеличи живота на тези сгради. Днес е първата информационна кампания, първите срещи, след приемането на програмата“, заяви зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков.

Той заяви, че средствата в рамките на 1 млрд. са за строителния бранш и ще осигурят качествена заетост за населението. Нанков подчерта, че това е огромен стимул за малките и средни местни фирми. Той също така опроверга твърденията на опозицията, че има опасност жилище да премине в чужда собственост. И определи като абсолютно неадекватни твърденията на съгражданката им Манолова, че програмата за саниране е корупционна схема.

Николай Нанков обясни, че на сградите ще бъде направено енергийно и техническо обследване и ще им бъде издаден паспорт. "Изготвянето на тези два доклада също няма да бъде за ваша сметка, а напълно безплатно и реализирано със средства от програмата", подчерта той.

"Това ще бъде една дългогодишна политика, която и след 2016 г. ще продължи да се реализира. Но само тези две години ще бъде 100 % безплатно, а след това ще се иска 20% съфинансиране", обясни зам.-министърът. С кюстендилци и дупничани Нанков коментира и конкретни казуси в случаите, когато собственици на жилищата не могат да бъдат открити.

На срещите с домоуправителите присъстваха още областният управител на Кюстендил Виктор Янев, зам.-областният Радослава Чеканска, кметовете на Кюстендил и Дупница - Петър Паунов и инж. Методи Чимев.

53 жилищни сгради в Кюстендил и 33 в Дупница могат да бъдат санирани 100 % безплатно по програмата за енергийна ефективност.

 

снимки: Пресцентър ГЕРБ - Кюстендил
снимки: Пресцентър ГЕРБ - Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK