ГДБОП: Никъде не е спиран интернетът при акцията срещу кабелните пирати

Снимки: МВР

„Интернет има в градовете Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали. В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. И в момента в голямата част от проверяваните дружества има доставка на интернет.

Не е прекратявана, не е спирана. Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма свързаност с интернет”, заяви Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност”, на брифинг на ГДБОП за акцията срещу кабелното пиратство.

Той допълни, че при акцията са били иззети само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната.

Колев каза още, че операцията е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, без да плащат авторски права.

„Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права - големите български национални телевизионни програми, като Нова телевизия, БТВ, HBO, само за тези програми са над 10 500 000 лева”, обясни Колев.

„В Бургас и Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно приложение за разпространение на телевизионни програми. Тези две компании са имали разработено мобилно приложение, чрез което до неограничен брой потребители в интернет са разпространявали телевизионни програми, за които нямат права”, обясни Колев.

 „Към момента телевизионни програми в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас с незаконно излъчване няма. По време на провеждане на операцията нито един от управителите на обискираните компании не оказаха съдействие на служителите на ГДБОП", допълни Колев.

Той посочи, че иззетата техника е скъпа. „Тя е свързана с разпространението на телевизионни програми. Освен че е доказателство за извършваната престъпна дейност, по този начин беше прекратено престъплението, което се извършваше”, коментира Колев.

„Целта ни е да изсветлим бизнеса с нелегално разпространение на телевизионни програми”, обясни Колев. Той изрази надежда България да не бъде сочена като страна, неспазваща правата върху интелектуалната собственост.

„ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от 1998 г. като тогава пиратството в кабелните мрежи беше 100%. Сега в от 2,4 млн. абонати на кабелна телевизия по твърдение на операторите около 50-60% са обхванати от легално разпространение на телевизионни програми”, каза още Колев.

По думите му за престъпление против интелектуалната собственост се предвижда до 5 години лишаване от свобода, а текстовете в НК, касаещи данъчни престъпления, предвиждат затвор до 8 години.

 „Нашата работа продължава по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост и други престъпления, свързани с това нелегално разпространение“, допълни той.

В момента се извършват проверки на голяма част от кабелните оператори по отношение на авторските права. В тези проверки са включени както представители на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, така също и представители на Министерство на културата, КРС, НАП. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Не виждате ли11:37 - 16.06.2019
Елементарен отговор за липсата на интернет. Вероятно и интернета им е толкова нелегален колкото кабелната, затова когато им спират кабелните програми, доставчиците спряха и нета, за да не ги хванат, за да не разберат за неговата нелегалност и за това колко данъци са укрити и от таксите за интернет.
Гоце Делчев14:52 - 15.06.2019
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е БЕЗ ИНТЕРНЕТ И КАБЕЛНА ОТ 2 ДНИ .......
Интернет ЙОК14:50 - 15.06.2019
Интернет нямаме , нито кабелна .... тия малоумници от ГЕДЕБОП са изкрътили всички кабели и буквално скъсани оптики и всякакви други .... изпочупили шкафове сейфове изкъртени .... нямаме ИНТЕРНЕТ ние не сме малоумни като властите с основно образувание ..... и не сме алчни като пеевски да завладееем цяла българия и да е съсипем .... направо сте отвратителни властите пълна измет ... ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ ...!!!!
П.И14:49 - 15.06.2019
Аз пък си имам всички канали.Е на тях има само един надпис" няма сигнално" но каналите са там.Същото е и с интернета,има го ама го нема

FACEBOOK