52,4% от домакинствата в Кюстендилско с достъп до интернет

снимка: infomreja.bg, архив

52.4% от домакинствата в област Кюстендил имат достъп до интернет в домовете си при средно 53.7% за страната. Това обявиха от Териториалното статистическо бюро в областния град. За региона се регистрира нарастване с 20.7 процентни  пункта спрямо предходната година, когато областта заемаше незавидното последно място.

По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет областта се нарежда на осмо място в страната след София (столица) и областите Пловдив, Благоевград, Русе, Варна, Хасково и Добрич.

В област Кюстендил по-активни при регулярното използване (всеки ден или поне веднъж седмично) на интернет са мъжете - техният относителен дял е 51.2% при 46.1% за жените. Значителни са различията при регулярно използващите интернет по образование, като  89.4% от лицата с висше образование и 47.3% от лицата със средно образование използват редовно глобалната мрежа, и само 14.5% от лицата с основно или по-ниско образование.

Използването на информационно – комуникационните технологии от домакинствата и лицата за 2013 година показва, че относителният дял на лицата от областта, ползващи услугите на електронното правителство в РБългария, е 15.0% при средно за страната 22.6%.

В отделните области на страната този дял се движи между 45.1% за столицата и 10.4% - за област София. Разпределението по пол за този показател на лицата в област Кюстендил показват, че относителният дял на жените надвишава този на мъжете с 2.6 процентни пункта при  използване глобалната мрежа за взаимодействие с публичните администрации и местното самоуправление.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK